02 oktober 2014

In de commissie: Het Haags Veiligheidsplan

Fractievoorzitter Daniëlle koster:

Gisteren bespraken we in de Commissie Bestuur met de burgemeester, de politiechef en de hoofdofficier van justitie het veiligheidsbeleid van de gemeente. Het CDA Den Haag heeft een compliment uitgedeeld aan de driehoek en de vele vrijwilligers die hieraan hebben bijgedragen, over de behaalde resultaten. Niet alleen is Den Haag de afgelopen jaren veiliger geworden, maar de inwoners voelen zich ook daadwerkelijk veiliger. Goed nieuws, want de stad is van ons en niet van criminelen, relschoppers en andere overlastveroorzakers!

Tijdens het overleg heeft het CDA Den Haag aangegeven dat we het huidige 3-sporenbeleid steunen. Hierbij wordt met name ingezet op het terugdringen van de criminaliteit met een grote impact (straatroof, overvallen woninginbraak en geweld). Een gebiedsgerichte aanpak in de stadsdelen en een bestuurlijke aanpak van ondermijnende criminaliteit.

Vragen
Daarnaast hebben we vragen gesteld over verschillende thema’s als huiselijk geweld, geweld tegen hulpverleners, coffeeshops, mensenhandel en massagesalons. Allemaal belangrijke thema’s waar we vaak aandacht voor vragen als CDA. Zoals bekend sluiten we wat het CDA betreft het liefst alle coffeeshops. In ieder geval willen we ze niet in de buurt van scholen. Voor mensenhandel en massagesalons waar een happy end wordt geboden geldt wat ons betreft ‘one strike, you’re out’!  Ten aanzien van agressie tegen hulpverleners kunnen we kort zijn: dat moeten we niet accepteren. Wat het CDA betreft passen we in alle zaken waarin dat kan snelrecht toe. We hopen dat ook vaker niet alleen een strafverzwaring wordt gevraagd, maar een verdubbeling van de strafmaat.

Bedelverbod en handhaving alcoholverbod
Naar aanleiding van onze vragen over de resultaten van het mede door het CDA gevraagde bedelverbod, kon de Burgemeester het volgende melden. De harde kern van bedelaars, voor wie het bedelverbod niet helpt, heeft inmiddels allemaal via het Veiligheidshuis een op de persoon gerichte behandeling ondergaan. Goed nieuws voor de binnenstad waar steeds meer overlast was door bedelaars. Op onze vraag of er wel voldoende handhavers waren om het alcoholverbod te handhaven, gaf de Burgemeester toe dat hier te weinig capaciteit voor is. Daarom wordt het aantal handhavers uitgebreid van 4 naar 10. Een forse verbetering! De volgende stap is volgens het CDA dat het handhavingsbeleid ook in de praktijk eenduidig wordt uitgevoerd. Horeca-ondernemers klagen nu dat de ene ondernemer een waarschuwing krijgt en de andere gelijk ‘lik op stuk’. Dat kan beter!

Radicalisering
Tot slot bespraken we de demonstraties van afgelopen zomer en de aanpak van radicalisering. Over ongeveer twee weken loopt de termijn af die de burgemeester had gehanteerd voor het niet toestaan van demonstraties in woonwijken. Het CDA Den Haag vroeg de burgemeester wat hij hierna gaat doen, in de hoop dat dit soort beperkingen ook daarna blijven gelden voor demonstraties met slechte ervaringen met de organisatoren. Volgens de burgemeester gaat dat ook daadwerkelijk gebeuren, een geruststelling voor de stad! Ten aanzien van radicalisering heeft het CDA gepleit voor zowel preventie, als de harde aanpak. In het Manifest van de vijf fractievoorzitters van het CDA in de G5 en het CDJA, hebben we hier ook allerlei suggesties voor gedaan. We hopen ook dat de burgemeester in zijn plan van aanpak wil kijken naar succesvolle projecten in andere steden. Bijvoorbeeld een project waarbij Moslims worden ontvangen door rabbijnen in synagoges om kennis te maken met het Joodse leven en de Joodse tradities. Het navolgen waard!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.