09 juli 2014

In de Raad: Pro-ISIS demonstratie

Vandaag beantwoordde de burgemeester verschillende vragen uit de gemeenteraad over de pro-ISIS demonstratie die afgelopen vrijdag in het hart van de Schilderswijk is gehouden.

Wat vindt woordvoerder Daniëlle Koster?
Ik denk vaak terug aan de indrukwekkende speech van Generaal b.d. Van Uhm tijdens de Dodenherdenking in 2013. Hij riep ons op niet te denken in termen van 'ik' of 'zij' maar in 'wij'.

Wij spreken over gebeurtenissen die helaas wel alleen in termen van 'ik' en 'zij' zijn te duiden. "Wij" is ver weg. Het CDA vindt dat raadsleden een voorbeeldfunctie hebben en niet verdeeldheid tussen moslims in deze stad moeten aanwakkeren. Hiermee bewijs je moslims een slechte dienst.  Net zomin als verdeeldheid aanwakkeren tussen autochtoon en allochtoon, daarmee bewijs je de hele stad een slechte dienst. Dat is 'ik' en 'zij' en geen 'wij'. Volgens het CDA kan het evenmin de bedoeling zijn dat andere raadsleden de vrijheid van meningsuiting op voorhand willen beknotten. Zelfs partijen die toch als geen ander zouden moeten weten hoe belangrijk deze vrijheid is. 

Ja, het CDA vindt de terroristische organisatie ISIS zeer verwerpelijk. Maar hoe verwerpelijk ook, steun betuigen aan een dergelijke beweging, is toegestaan. Aanzetten tot geweld en haat echter niet. Kan de burgemeester aangeven wat zijn redenen waren om de demonstratie door te laten gaan? Kan de burgemeester aangeven of het OM redenen ziet om tot vervolging over te gaan wegens aanzetten tot haat of geweld? Indien er sprake was van aanzetten tot haat of geweld wat is dan de procedure bij een eventuele nieuwe pro-ISIS demonstratie? Ziet de Burgemeester reden om artikel 2, lid 6 van de APV te wijzigen waarin kortweg staat dat bivakmutsen niet zijn toegestaan bij samenkomsten, behalve bij betogingen?

Het CDA vindt dat radicalisering met alle mogelijke middelen moet worden aangepakt. Daarom is het ook heel verstandig dat dit college 1,5 miljoen extra geld uittrekt om radicalisering aan te pakken. Radicaliserende jongeren moeten goed in de gaten worden gehouden. Het CDA heeft overigens niet het gevoel dat de Haagse politie, het OM of de burgemeester zit te slapen op dit punt. Het CDA is niet naief, de gevolgen van de strijd in het Midden-Oosten heeft gevolgen voor radicaliserende jeugd in onze stad. En daarmee heeft het gevolgen voor verschillende groepen moslims in onze stad. Het zou kunnen leiden tot oplopende onderlinge spanningen. Dat moeten we voorkomen.

Het CDA gelooft niet in Jip en Janneke oplossingen. Het CDA gelooft niet in 'gooi iedereen het land maar uit, dan komt het vanzelf goed'. Het CDA gelooft wel in verbinden in plaats van uit elkaar drijven. Het CDA gelooft ook in hard aanpakken van wat ontoelaatbaar is. Maar bovenal gelooft het CDA in 'wij' in plaats van 'ik' en 'zij'.

- Daniëlle Koster, 9 juli 2014 -

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.