28 november 2024

Inbreng Hinke debat Erfpacht

Donderdag 28 november 2024 sprak Hinke de Groot namens het CDA tijdens het debat over Erfpacht in de Haagse gemeenteraad, lees hieronder haar inbreng:

Als christendemocraat sta ik voor een Den Haag waar mensen zich thuis voelen. Er is een groot tekort aan betaalbare woningen. Daarom pakken we als gemeente regie op de woningmarkt voor meer betaalbare huurwoningen, in het CID en de Binckhorst. Maar daarom hebben we als gemeente ook de plicht, om regie te pakken op de exorbitant hoge erfpacht als daardoor huiseigenaren de armoede ingedrukt worden. Dit zijn Hagenaars en Hagenezen die hier al jarenlang wonen. Soms van een bescheiden AOW’tje leven. Maar wel een brief van de gemeente kregen, waarin hun erfpacht 30 keer of nog vele malen duurder werd.

Het CDA vindt dat hier echt iets is mis gegaan. We moeten terug naar een voorspelbaar, transparant en rechtvaardig erfpachtsysteem. En we hebben hier als raad zowel het systeem als het vertrouwen te herstellen. We hebben afgelopen tijd afspraken gemaakt, vele technische debatten gevoerd, en voorstellen gedaan om de erfpachtsystematiek tegen renteschommelingen bestand te maken. Zodat het niet een (nog) grotere erfpacht affaire wordt. De rentemiddeling van het college is een goede tijdelijke oplossing om de erfpacht stabieler te maken, maar er is meer nodig.

We moeten terug naar een voorspelbaar, transparant en rechtvaardig erfpachtsysteem.

Allereerst, mogen we ons niet verschuilen achter het systeem. Het CDA staat voor publieke gerechtigheid. Geen system says no- denken. Het systeem van de overheid/gemeente, dat zijn wij; wij met zijn allen. Dat systeem moet uitgaan van menselijke maat. Bij zo’n systeem moeten er alarmbellen afgaan op het stadhuis, als je brieven uitstuurt naar bewoners van 1000en euro’s meer dan voorheen. Dan hoor je niet als bewoner tegen muren aan te lopen, maar wordt je geholpen. Helaas, hoor ik van veel bewoners dat zij nog steeds lastig contact krijgen met de gemeente, en geen inzicht krijgen in taxatierapporten. Kan de wethouder hierop reflecteren? Het CDA vindt het belangrijk dat bewoners die dat willen, wel dat inzicht kunnen krijgen. Daarom dien ik samen met dhr. Van den Bos de motie Transparantie bij Taxaties in.

Dan het canonpercentage. Naast 10 jaar rentemiddeling als oplossing voor de korte termijn. Moeten ook na aflopen van de volgende contracten, de erfpachtkosten niet weer de pan uit rijzen door hoge rentes op de markt. Een college dat staat voor grip op de woningmarkt en betaalbaar wonen, zou het hier toch eens mee moeten zijn. Volgens het CDA kan een maximale erfpacht een goede oplossing zijn. Daar vragen erfpachters ook om die (terecht) bezorgd zijn. Daarom steunen en teken we mee op het amendement 'onderzoek methodes vaststellen canonpercentage'.

Tot slot de taxaties en commissie van Gool. Uit commissie Van Gool blijkt dat de eerdere taxaties significant te hoog waren en afweken met meer dan 40%. Dit moet recht gezet worden. En in de commissie hebben we daarom gevraagd hoe erfpachters die achteraf gezien, teveel hebben betaald, worden gecompenseerd. En zijn eerder ook al moties van CU-SGP en CDA aangenomen, om te kijken naar de grondwaarden en een oplossing op basis van redelijkheid en billijkheid. Er komt nog veel onderzoek aan voor de lange termijn, maar daarin is ook nu duidelijkheid nodig dat compensatie vanuit de gemeente het uitgangspunt is bij significante afwijking. Daarom hebben wij het amendement ‘Herstel bij significante afwijkingen’.

Tot slot. ‘De moraal gaat boven de procedure’. Daar sta ik als christendemocraat voor. We blijven kritisch op de technocratische aanpak van maatschappelijke vraagstukken, de eenzijdige focus op procedures of verschuilen achter bureaucratie en systeemdenken. Ook bij erfpacht. Daarbij is het eerlijke verhaal ook dat erfpacht ontzettend complex is, en dat deze fout niet van de een op de andere dag is hersteld. Maar ik ben ervan overtuigd dat we vandaag een goede stap kunnen zetten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.