10 juli 2024

Inbreng Kavish programmarekening 2023

Op 10 juli 204 vond het debat plaats over de programmarekening van de Gemeente Den Haag, het moment waarop teruggeblikt wordt op het gevoerde beleid van afeglopen jaar. Lees hieronder de inbreng van Kavish Partiman, fractievoorzitter, tijdens het debat.

Voorzitter, vanochtend besefte ik dat ik de afgelopen jaren altijd met dezelfde zin begon aan deze terugblik. Dat we terugkijken op een bewogen jaar, voorzitter, ik denk dat we nu kunnen stellen dat elk jaar in deze raad wel getypeerd kan worden als een bewogen jaar, en dat was dit jaar wederom het geval. 

Voordat ik overga tot de inhoud, wil ik toch ook kort stilstaan bij een onderwerp dat al pakweg vijf jaar onze politiek heeft gedomineerd, de zaak tegen collega’s De Mos en Guernoui. Allereerst wil ik namens mijn fractie aan hen zeggen dat we blij zijn voor hen dat er eindelijk een einde gekomen is aan deze zaak met hun vrijspraak . Dit is een persoonlijk drama geweest voor beide heren en ook voor de anderen. Ik hoop van harte dat de persoonlijke schade herstelbaar is en dat we dit hoofdstuk nu achter ons kunnen laten. De collegiale samenwerking die we de afgelopen jaren hebben gehad met beide heren en hun partij zetten we onverkort door. We hopen, over oppositie- en coalitielijnen heen, met hen en alle anderen deze stad weer iets mooier en beter te maken. 

Voorzitter, terugblikkend op het afgelopen jaar en ook een beetje vooruitkijkend naar de toekomst. 

Beginnend met de veiligheid. Als ik terugkijk op het afgelopen jaar, valt het op dat de intensiteit van het aantal demonstraties in onze stad is toegenomen. De wijze waarop gedemonstreerd wordt, is bij een aantal terugkerende groepen gericht op verstoren en doelbewust de handhaving ontregelen. Voorzitter, dit eist veel van onze mensen in uniform. Ik ben dan ook blij dat onze burgemeester het voortouw heeft genomen om aan de bel te trekken over zijn gebrek aan mogelijkheden. Ik snap die worsteling en moedig de burgemeester aan om ook bij dit nieuwe kabinet door te pakken, want de werkdruk die nu bij onze politie ligt wat betreft die demonstraties is echt onevenredig hoog en ik vrees dat dit gevolgen zal hebben, als dat niet al zo is, voor de motivatie en het werkplezier van onze dienders. Die verdienen echt beter. 

Wat betreft onze ruimtelijke ordening, daar heeft mijn collega De Groot zich bijna ontwikkeld tot activiste voor voorzieningen, met daarbij de kanttekening dat we wel de harde afspraak hebben dat ze niet doorslaat in gekkigheid door  bouwterreinen te gaan bezetten om het voorzieningenniveau op peil te houden. 

Maar voorzitter, het niveau van onze voorzieningen gecombineerd met de groei van onze stad baart het CDA wel zorgen. Bij het voorzieningendebat na de zomer zal de CDA-fractie meerdere voorstellen doen, om voorzieningen echt op 1 te zetten: met meer verplichtende referentienormen en ook oplossingen voor het huisvestingstekort onder maatschappelijke organisaties.  

We zijn op dit moment de laatste stukjes van onze stad vol aan het bouwen. Er komen hoge torens die moeten voldoen aan allerlei eisen, met als gevolg dat er veel, vaak kleine woningen bijkomen. Op zich niets mis mee in tijden van woningnood, maar we willen niet dat we alleen maar gestapelde kippenhokjes met keukenblokjes overhouden, en de bewoners geen fatsoenlijke toegang hebben tot voorzieningen als de huisarts, scholen en sport. Daarnaast vinden we het van belang dat het woningaanbod toekomstbestendig is, en voor alle levensfasen geschikt. Zodat ook voor mensen die   zijn geworteld onze stad, en hier een gezin willen stichten, hier kunnen blijven wonen.  Verder moeten we ons wel afvragen voor wie we de schaarse betaalbare woningen realiseren. Wat het CDA betreft voor bewoners met binding met onze stad, hun wijken. Mensen die de stad mee draaiende houden 

Wij dienen daarom een motie in om in elk geval de mogelijkheid van voorrang te bieden voor de mensen die al in Den Haag wonen en er willen blijven. Dit zijn Hagenaars en Hagenezen die graag hier hun kinderen willen zien opgroeien en een fijne oude dag willen hebben in hun vertrouwde omgeving. Hier lopen al een aantal projecten voor, en we moeten de resultaten goed benutten zodat we dit wat het CDA betreft vaker kunnen toepassen.  

Daarom de volgende motie met als dictum: 

  • In Q4 2024 de raad een update te geven van de twee projecten in het sociale en middeldure segment, waarbij voorrang bij toewijzing van huurwoningen binnen het betreffende stadsdeel wordt toegepast; 
  • Hierbij een toelichting te geven op de eerste resultaten over de communicatie en te volgen procedure voor de toewijzing. 

Medeondertekend door Hinke de Groot (CDA) 

Voorzitter, als christendemocratische partij met de waarden van duurzaamheid verankerd in ons rentmeesterschap, de originele groene partij, willen we dat volgende generaties hier ook fijn kunnen blijven wonen en we hen niet met de rekening opzadelen.   

Duurzaamheid is een samenlevingsopgave, die we wel samen mét bedrijven en bewoners moeten waarmaken. Onze insteek is dat stimuleren, in gesprek gaan met mensen, en ondernemers in staat te stellen om zelf bij te dragen aan de verduurzaming veel effectiever zal blijken dan steeds maar verboden op te willen leggen. Als je een kind zegt dat iets niet mag, wat doet die dan? Die doet exact wat verboden is. Bij tieners werkt dat niet anders, die doen het vaak zelfs als vorm van rebellie. Om nog maar niet te spreken over volwassenen, en al helemaal deze raad. Om mensen mee te krijgen, moeten we niet tegen de psychologische aard van mensen ingaan en het daarna vreemd vinden dat draagvlak voor verduurzaming verdwijnt. Samen kom je verder volgens het CDA. Een verbod zou enkel een laatste middel moeten zijn als blijkt dat er echt niets anders kan.

Het is belangrijk dat we de hele stad meekrijgen in onze ambitie om de uitstoot tegen te gaan in onze stad. Dat betekent ook dat verduurzaming en groene ambities niet ten koste mogen gaan van bijvoorbeeld het ondernemerschap in onze stad. We merken dat er daar nog weleens een discrepantie in bestaat. Vooruitblikkend geven wij alvast aan dat met name die kleine ondernemer, die glazenwasser, klusjesman, maar ook die zzp’er in de zorg, en havengebonden familiebedrijven etc. onze aandacht zullen hebben bij de vormgeving van met name het beleid rondom zero-emissiezones en andere mobiliteitsingrepen die op de planning staan. Beleid moet een doel dienen en niet voorbijschieten vanwege ideologische ideeën. Haalbaarheid is daarbij voor ons essentieel. Zoals collega De Groot altijd zegt: Je kunt niet groen doen, als je rood staat.  

Voorzitter, blijvend bij het belangrijke onderwerp van verduurzaming, maar ook onze lokale economie. Met name onze Scheveningse. De trots van de Scheveninger komt voort uit hun verbondenheid met onze zee en alles dat daarmee verband houdt. Daarom ook de rijke visserijtraditie die onze volle ondersteuning verdient. Naast het feit dat het gewoon hoort bij de stad aan zee, voor veel banen zorgt en ons cultureel erfgoed is, is onze eigen visserijsector ook hartstikke duurzaam en gezond. Onze lokale vis heeft een veel lagere CO2-footprint en past in een gezond en duurzaam dieet, zeggen onder andere de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum.  Daaruit valt te concluderen dat het eten van een lekkere Scheveningse haring een lagere CO2-footprint heeft dan groenten en al die geïmporteerde avocado’s en al die producten die van soja zijn gemaakt. En we daarmee bovendien onze Scheveningse haven in het kader van klimaat nog meer moeten ondersteunen.  Win-win dus. 

Daarom de volgende motie met als dictum: 

  • Het eten van duurzame en lokale vis te stimuleren en te promoten onder inwoners. 
  • Dit op te nemen in de Voedselstrategie den Haag. 
  • Maximaal gebruik te maken van Rijkssubsidies en het Bestuurlijk Platform Visserij voor het steunen van onze Scheveningse haven en promoten van vis. 

Medeondertekend door Hinke de Groot (CDA), Rutger de Ridder (VVD), Coen Bom (Hart voor Den Haag), Judith Klokkenburg (Christenunie – SGP)

Tot slot, voorzitter, zou deze motie niet echt tot zijn recht komen als daar niet een echte haring bij hoort. Daarom trakteert de CDA-fractie de raad en gasten op een lekkere Scheveningse haring bij de borrel morgenavond.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.