17 september 2015

Leefbaarheidshandhaving Haagse buitenruimte

Vanavond spreekt de Haagse gemeenteraad over de handhaving van de leefbaarheid in onze Haagse buitenruimte. Fractievoorzitter Daniëlle Koster voert namens het CDA het woord. ‘’Leefbaarheid is een belangrijke voorwaarde voor een aantrekkelijke stad om prettig in te wonen en te ondernemen. We willen een dynamisch straatbeeld en rekening houden met de diverse belangen van bewoners maar zonder dat het rommelig wordt. Daarvoor gelden regels, die dagelijks door handhavers en vrijwilligers worden gehandhaafd.’’

Weesfietsen
Het CDA is blij dat de aanpak van weesfietsen een prioriteit wordt van de gemeente. Weesfietsen -fietsen die een lange tijd op dezelfde plek staan en niet meer gebruikt worden- zijn een grote ergenis van veel bewoners. Het CDA stelde al eerder voor om bewoners de mogelijkheid te geven om zelf weesfietsen aan de gemeente aan te wijzen, zodat ze kunnen worden verwijderd. ‘’Bewoners zien immers meer dan de gemeente’’, aldus Koster. Wethouder Revis beloofde Koster dit idee mee te nemen in zijn nieuwe beleid over de aanpak van weesfietsen.

Aangifte agressie handhavers
Helaas komt het al te vaak voor dat handhavers te maken krijgen met agressie en geweld tijdens hun werk. Nu moeten handhavers die onjuist zijn bejegend op eigen naam aangifte doen. Dit brengt echter gevaar met zich mee en creeërt angst voor represailles van de dader. Koster gaf aan graag te zien dat handhavers beter worden beschermd en via de organisatie waarvoor ze werken aangifte kunnen doen zonder daarbij hun eigen identiteit kenbaar te maken. De wethouder antwoordde hierop dat het sinds kort mogelijk is voor handhavers om anoniem aangifte te doen.

Opbrengsten boetes
Tot slot kaart Koster het boetesysteem aan: ‘’Het CDA vindt het oneerlijk dat de gemeente tijd, energie en geld stopt in het handhaven van veel regels maar de opbrengsten van de boetes moeten worden afgedragen aan het Rijk. Wat het CDA betreft geven we het boete-geld uit aan het verbeteren van de leefbaarheid van onze stad.’’ De wethouder omarmde het idee van Koster en zal in samenwerking met andere gemeenten kijken naar een alternatief system van eigen boetes, zodat de opbrengst van de boetes niet naar het Rijk hoeft.

Haagse Kracht
Het betoog van Koster eindigt met een oproep aan alle Hagenaars. ‘’Juist ook op dit terrein is Haagse kracht van groot belang. In de stad zie je dat bewoners eigenaarschap nemen over hun wijk en samen de wijk schoon en leefbaar houden. We hopen dat meer bewoners deze voorbeelden volgen. Ook dat is Haagse Kracht!‘’

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.