10 november 2016

Mantelzorgers uitnodigen aan keukentafelgesprek

Vandaag, op de dag van de mantelzorg, vraagt het CDA Den Haag het college hoe zij mantelzorgers nog beter kan ondersteunen en betrekken bij de zorg van hun naaste. ‘’Mantelzorgers en hun belangeloze inzet voor hun partner, familielid, vriend of buur zijn van onschatbare waarde. Het is belangrijk dat de gemeente waar nodig de mantelzorgers ondersteunt,’’ aldus CDA-woordvoerder Zorg Michel Rogier.

Het CDA stelt voor om mantelzorgers uit te nodigen aan het keukentafelgesprek dat wordt gevoerd met hun naaste over het zorgaanbod. Rogier: ‘’Het is eigenlijk gek dat mantelzorgers, die in veel gevallen een deel van de zorg op zich nemen, niet bij zo een gesprek worden uitgenodigd. Zij kunnen goed aangeven wat zelf gedaan kan worden en adviseren over het zorgaanbod voor hun naaste. Ook is het belangrijk dat de wensen en behoeften van mantelzorgers zelf uitgebreid met de zorgaanbieder worden besproken.’’

Regelmatig polsen
Daarnaast zou het CDA graag zien dat er regelmatig bij mantelzorgers wordt gepolst of zij het nog redden. ‘’Op dit moment vraagt de gemeente alleen aan het begin van een ziekteproces of de mantelzorger de zorg voor de naaste aan kan. Op dat moment heeft de mantelzorger vaak nog geen volledig beeld van wat de zorgtaken inhouden en wat de gevolgen zijn op het eigen leven, het gezin en de relatie met de naaste. Zorgen voor een dierbare is niet niets!  Wij zouden daarom graag zien dat de gemeente niet alleen aan het begin maar ook tijdens het proces actief aan de mantelzorger vraagt of hij of zij de zorg voor hun naaste nog aan kan en wanneer nodig ontlast en ondersteuning biedt,’’ aldus Rogier.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.