17 maart 2018

Michel Rogier: "De Haagse Markt hoort thuis bij wethouder economie"

De Haagse Markt, de plek waar je Den Haag ziet zoals de stad echt is: álle culturen, rijp en groen, verse waar, veel voor weinig. Waar zand en veen winkelen.

CDA is met ondernemers als Robbie van der Veen en Allie Simonis goed vertegenwoordigd op de Haagse Markt. Beiden met familiebedrijven en die zich al decennia inzetten voor de ambulante handel.Na veel gedoe en commotie is de markt de afgelopen jaren vernieuwd. Je kunt terugkijken op hoe dit proces verlopen is en voor sommige zaken is het ook goed dat we dit doen. Zo zou het goed zijn om een  onderzoek in te stellen naar het tot stand komen van de onderhoudskosten. Dit zijn vaste kosten, die met iedere factuur door ondernemers gedragen moeten worden. Transparantie over de geschiedenis van de opbouw van deze kosten is hard nodig, maar wordt al jaren gemist.

Door een motie over een accountantsonderzoek, die ik namens het CDA heb ingediend, moet hierover voor eens en altijd duidelijkheid verkregen worden. Het vertrouwen tussen ondernemers en de gemeente Den Haag moet hiermee hersteld worden.

Maar ondertussen willen we ook vooruit kijken want daar ligt de toekomst van de Haagse Markt!
De Haagse Markt is een belangrijke banenmotor. Niet alleen op de markt zelf, maar ook bij de honderden toeleveringsbedrijven.
Wat het CDA betreft, werken we de komende collegeperiode aan de verzelfstandiging van de Haagse Markt waarbij de marktkramen worden overgedragen aan een autonome organisatie. Alleen op die manier kan de markt een zelfstandige en volwaardige plek krijgen binnen onze stedelijke economie.
De Haagse Markt moet daarom ook niet meer onder een Wethouder Stadsbeheer vallen maar onder de Wethouder Stedelijke Economie.
Op die manier kan de Haagse Markt volwaardig meegenomen worden in de ontwikkelingen in de wijken Transvaal en Schilderswijk. Een belangrijke motie van het CDA heeft daartoe al opgeroepen.
De marketing van deze wijken kunnen hierdoor op elkaar afgestemd worden, mét een bijpassende Groen-Gele parkeerzone: parkeren voor zeer weinig geld. Een idee van het CDA.
Hiermee krijgen we de Groen-Gele winkelstraten in wijken die het verdienen om onder de aandacht te worden gebracht.

De Haagse Markt krijgt steeds meer aandacht van bezoekers die van buiten de stad komen. Deze bezoekers horen met gemak ook door te kunnen lopen naar de Hobbemastraat en de Paul Krugerlaan.
Goede bereikbaarheid voor mensen van buiten de stad voor deze winkelgebieden is essentieel. Ook hiertoe diende het CDA met succes een motie in voor een P+R voorziening op de Binckhorst. Direct aan de A4 en de A12 en straks met de Rotterdamsebaan ook aan de A13. Parkeren en vervolgens met het OV of de Haagsche Stadsfiets verder reizen.
Wat het CDA betreft, trekken we lijn 11 door naar deze P+R voorziening waardoor er rechtstreeks OV is naar de Haagse Markt, Transvaal en de Schilderswijk.
Een idee dat ook door reizigersvereniging ROVER is onderstreept en zie hier de motie die het CDA hiervoor indiende

Een zelfstandige Haagse Markt kan ook veel beter zelf een overkapping van de markt realiseren.
Een wens waar ondernemers zélf al geld voor bijeen hebben gespaard, maar dat door bureaucratie maar niet van de grond komt.
Inmiddels ligt er concreet een plan van ondernemers waarbij de glazen overkapping standaard open staat en alleen bij neerslag dicht gaat. Mét zonnepanelen in het glas, waarmee de Haagse Markt een belangrijke bijdrage levert aan de verduurzaming van onze stad. En nú doorpakken!
De Haagse Markt, voor inwoners en bezoeker van onze stad een aangename plek om te winkelen, onder welke werkomstandigheid dan ook en een mooie startplek om vandaaruit Transvaal en de Schilderswijk verder te ontdekken. De Groen-Gele winkelstraten.

Dat is waar het CDA zich hard voor maakt. Nu en in de toekomst. Kunnen we op uw steun rekenen?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.