01 oktober 2015

Oktober: de Maand van de Vitaliteit

Vandaag, 1 oktober, begint de maand van de vitaliteit. Karsten Klein legt uit wat deze maand inhoudt.

‘’ Den Haag is een bruisende stad waar altijd veel te doen is, voor jong en oud. Ik spreek echter ook veel ouderen en vrijwilligers die zich zorgen maken over eenzaamheid en isolement. Toen dit voorjaar uit onderzoek bleek dat de helft van de Haagse ouderen zich eenzaam voelt is besloten hier wat tegen te doen. Het idee voor de Maand van de vitaliteit was geboren.


Hoogleraar ouderengeneeskunde Joris Slaets is naar Den Haag gekomen en in gesprek gegaan met ouderen, vrijwilligers en initiatiefnemers in de ouderenzorg. Eenzaamheid is niet altijd weg te nemen bij ouderen, zij hebben nu eenmaal te maken met verlies. Heel belangrijk is het dan om de3 aandacht weer terug te brengen ij het levensplezier en vitaliteit. Vitaal ouder worden gaat over meer dan alleen lichamelijke gezondheid. Geestelijke vitaliteit en welbevinden is minstens zo belangrijk, zeker voor mensen die lichamelijk niet meer overal aan mee kunnen doen.

Ik wens iedere oudere in de stad toe bezig te zijn met iets wat voor hem of haar waardevol is. Veel mensen weten echter nog niet precies wat dat voor hen is. Zij zijn vaak nog niet op de hoogte van de talloze activiteiten en bijeenkomsten die in de stad worden georganiseerd in de buurthuizen en daarbuiten. Fysieke activiteiten, maar juist ook veel bijeenkomsten over het ophalen van herinneringen, ontmoetingen, samen eten en nog veel meer.

Initiatieven in de stad die niet zondermeer wat leuks aanbieden maar nadenken over vernieuwend aanbod voor levensplezier en vitaliteit presenteren zich in de Maand van de vitaliteit. Het gaat dan om laagdrempelige activiteiten, gericht op bijvoorbeeld ontmoeting en kennisuitwisseling. Bent u al eens gaan sporten op een fitplaats? Vertelt u uw verhaal bij één van de verhalentafels? Of bezoekt u liever één van de voorstellingen? Gaat u mee op pad met andere Hagenaars? Of gaat u weer terug in de schoolbanken bij de Haagse Hogeschool? De activiteiten zijn over het algemeen gratis of tegen een lage prijs toegankelijk.

Met deze activiteiten deze maand bied k u samen met vele andere initiatiefrijke Hagenaars de mogelijkheid om te ontdekken wat er bij u past om uw leven waardevol te maken. Bekijk hier alle activiteiten

Ik hoop dat u iets vindt om ook na deze maand actief te blijven. Alle initiatiefnemers roep ik op na oktober met de ouderen in de stad activiteiten te blijven organiseren. Samen vormen wij de Haagse coalitie tegen eenzaamheid en zorgen wij voor een seniorvriendelijke stad. Een stad waar vernieuwing wordt gehonoreerd. Graag tref ik u bij één van de activiteiten of als initiatiefnemer voor uw buurt met een goed idee. Met als uiteindelijke doel: het levensplezier van de ouderen blijvend te verhogen. ‘’

Karsten Klein, wethouder (ouderen)zorg

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.