23 april 2015

Ook Engelstalige informatie over huren beschikbaar

Op aandringen van CDA-raadslid Michel Rogier gaat de gemeente Den Haag regels omtrent het huren van kamers ook in het Engels beschikbaar stellen. Rogier merkte tot zijn verbazing op dat op www.denhaag.nl en ook via het telefonische steunpunt uitgebreid de huurregels in Den Haag worden uitgelegd om huurders te beschermen, maar dat deze informatie niet beschikbaar is in het Engels. Rogier bestempelt de toezegging van de wethouder om hier verandering in te brengen als een volgende stap in het meer gastvrij maken van onze stad.

‘’Den Haag kent steeds meer internationale studenten en door de focus van Den Haag als Internationale stad van Vrede en Recht kiezen steeds meer expats, al dan niet tijdelijk, voor Den Haag als woonplaats’’, aldus Rogier. De komst van de internationals is een goede toevoeging voor de lokale (kennis)economie volgens het CDA-raadslid. Den Haag telt op dit moment ongeveer 6000 internationale studenten en 50.000 expats. Er huren veel mensen die geen Nederlands spreken woonruimten in Den Haag. Volgens Rogier is het is belangrijk dat de gemeente gastvrij naar hen optreedt en informatie over de regels van het huren van een kamer ook in het Engels beschikbaar stelt. ‘’Internationale studenten, expats en andere internationale gasten kunnen door het niet beschikbaar zijn van de regels omtrent kamerverhuur onbedoeld in een illegale huursituatie terechtkomen of uitgebuit worden door een verhuurder. Dit moeten wij voorkomen.’’

De wethouder lijkt het met het CDA eens dat de regels omtrent verhuur ook in het Engels beschikbaar zouden moeten zijn en belooft het uit te zoeken. Hij komt hier op een later tijdstip op terug.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.