29 september 2014

Ouderenmonitor 2.0

Het CDA vindt het zeer belangrijk dat ouderen in onze stad gezien worden en stelt voor dat het college jaarlijks cijfers publiceert over hoe het gaat met onze ouderen. Vooral gelet op de vele veranderingen op het gebied van zorg en welzijn in de stad, de bezuinigen op de WMO en langdurige zorg en andere ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op het leven van Haagse ouderen, zoals het verslechteren van het OV-aanbod door focus op spitslijnen, vindt het CDA zulke cijfers onmisbaar.

Fractievertegenwoordiger en woordvoerder ouderen Jerome Felida: ‘’Om de gevolgen van de veranderingen en de doeltreffendheid van de maatregelen te monitoren hebben we jaarlijks specifieke ouderen-cijfers nodig. We willen namelijk niet dat zich onnodig schrijnende gevallen voordoen in onze stad.’’ In 2011 kwam de laatste ouderenmonitor uit. ‘’Er zijn wel een aantal gegevens bekend, ouderen doen mee in het algemene bevolkingsonderzoek, maar wij vinden het belangrijk om cijfers te krijgen over specifieke onderwerpen die voor ouderen van belang zijn, zoals hun mate van eenzaamheid, zelfredzaamheid en hun beoordeling van de kwaliteit van zorg. Die cijfers worden nog niet gemonitord en moeten volgens ons jaarlijks in kaart worden gebracht om trends in de gaten te houden.’’, aldus Felida.

Week tegen eenzaamheid 
Afgelopen vrijdag begon de week tegen eenzaamheid. Van 25 september tot 4 oktober van dit jaar worden verschillende activiteiten georganiseerd om eenzaamheid of het risico erop te (h)erkennen. Jerome Felida: ‘’Duidelijke getallen over de vereenzaming van ouderen helpt bij de bestrijding ervan.’’

Aanstaande vrijdag, 3 oktober, is het nationale ouderendag.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.