03 april 2017

Overlast shishalounges in wijken zat

Opnieuw vraagt het CDA actie van het college om shishalounges te weren uit wijken. Volgens de christendemocraten leveren veel shishalounges overlast op en voegen ze in de meeste gevallen niets toe aan een wijk. 

Concrete aanleiding voor kritiek is dat er na controle voor de zoveelste keer misstanden zijn geconstateerd bij een shishalounge in het Regentessekwartier. ‘’Aan het CDA is door de vorige burgemeester een one strike rou’re out-beleid belooft. Dat zou inhouden dat als een shishalounge, net als een coffeeshop, eenmaal de fout in gaat, bijvoorbeeld door illegaal drugs te verkopen of door de veiligheidsvoorschriften niet na te komen, zij gelijk hun deur zou moeten sluiten. We merken echter ook in dit geval weer dat na herhaaldelijke misstanden de shishalounge gewoon weer open mag,’’ aldus CDA-fractievoorzitter Daniëlle Koster. Veel wijkbewoners zitten volgens haar helemaal niet te wachten op deze vorm van lichte horeca. ‘’Shishalounges, vaak donker, dichtgeplakt en niet uitnodigend, voegen niets toe aan een wijk. De ondernemer doet ook vaak niet eens een poging om de wijk te betrekken of om in gesprek te gaan met bewoners.’’


Het CDA vraagt de nieuwe burgemeester de eerdere toezegging over het one strike you’re out-beleid na te komen en om, ook door haar voorganger aan het CDA beloofd, te kijken naar de mogelijkheid of er via bestemmingsplannen overlastgevende shishalounges geweerd kunnen worden uit wijken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.