20 november 2014

Radicalisering Den Haag

Het CDA in de Haagse gemeenteraad is tevreden met de plannen van de burgemeester over de aanpak van Jihadisme en radicalisering in onze stad. De plannen zijn een goede combinatie van preventie en repressie en geven een duidelijke schets van het probleem: een kleine groep Hagenaars die radicaliseert. De burgemeester heeft de voorstellen in het pamflet ‘vrijheid is een verantwoordelijkheid’, dat diverse CDA-afdelingen in september maakten om radicalisering tegen te gaan, meegenomen in zijn beleid.

Daniëlle Koster is teleurgesteld dat enkele fracties in de Haagse gemeenteraad tijdens het debat constant groepen tegen elkaar trachten op te zetten in plaats van mee te denken aan een constructieve oplossing om radicalisering onder een kleine groep jeugdigen in Den Haag tegen te gaan.

Onderwijs krijgt van de burgemeester naar het voorstel van het CDA een spilpositie in zijn plannen. Fractievoorzitter Daniëlle Koster: ‘’Op school worden kinderen en jongeren bijgebracht wat de gemeenschappelijke basiswaarden van onze samenleving zijn. Dat is de plek om radicalisering tegen te gaan.’’ Ook religieuze organisaties krijgen een grote verantwoordelijkheid in het beleid. ‘’Het is belangrijk dat de diverse instellingen met elkaar in gesprek blijven en dat er een tegengeluid wordt gepresenteerd vanuit de gemeenschap zelf tegen de geradicaliseerde jongeren.’’ Behalve een grote focus op preventie is ook het afdwingen van medewerking aan deradicaliseringsprogramma’s voor teruggekeerde Jihadisten op verzoek van het CDA onderdeel van het beleid. ‘’Veiligheid staat voorop’’, aldus Koster.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.