22 maart 2017

Rogier logeert in Ervaarwoning

Samen met zijn moeder (81) sliep CDA-raadslid en woordvoerder ouderenzorg Michel Rogier gisterenavond in de iZi Ervaarwoning. Dit is een demo-woning vol snufjes die ouderen helpen om langer zelfstandig te kunnen blijven. 

In de woning kunnen ouderen een korte tijd hun intrek nemen om diverse snufjes uit te proberen en te kijken of het wat voor hen is. Zo is er bijvoorbeeld een digitale deurspion, een kookbeveiliger die het gas kan afsluiten als de rookmelder afgaat en een nachtlampje met bewegingssensor voor als je ‘s nachts moet plassen. Voor mensen die vergeetachtig zijn is er de kleine pratende robot die dagelijkse herinneringen en suggesties geeft en persoonlijke muziek speelt. CDA-zorgwethouder Karsten Klein opende de Ervaarwoning in november 2016.


Rogier licht zijn logeerpartijtje toe: ‘’Ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen huis blijven wonen. Kleine technische snufjes kunnen hun dagelijks leven een stuk aangenamer, veiliger en makkelijker maken. Het is belangrijk dat ouderen weten dat al deze helpende snufjes en mogelijkheden er zijn. Vandaar dat ik deze Ervaarwoning, waarin ouderen kunnen ervaren welke gadgets er zijn en ze uit te proberen of het wat voor hen is, ondersteun en samen met mijn moeder ook zelf ging test-logeren. Het was een unieke ervaring voor mij en mijn moeder. Ik wist niet dat er zo veel handige snufjes waren! Een aanrader voor veel ouderen.’’

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.