02 april 2015

Student welkom in Den Haag

Op meermalig aandringen van het CDA gaat Den Haag eindelijk studenten toestemming geven om samen een huis te huren, ook in kwetsbare wijken. Gisteren presenteerde het stadsbestuur in de nota Voorraadbeleid haar plannen om de regels voor kamerbewoning te versoepelen.

‘’Mooi nieuws!’’, aldus CDA-woordvoerder studentenzaken Michel Rogier die zich al geruime tijd hard maakt voor betere studentenhuisvesting in onze stad. ‘’Het CDA bepleit al jaren dat de regels omtrent kamerverhuur moeten worden versoepeld om Den Haag voor studenten een aantrekkelijke stad te maken.’’ De Haagse pandbrigade grijpt keihard in als studenten, maar ook broers en zussen en vrienden samen een woning delen. Het college beloofde het CDA in 2012 om de regels voor het delen van woningen in bepaalde wijken te versoepelen. Dit was voor het CDA echter niet genoeg en de lokale fractie, ditmaal met steun van andere partijen, bepleitte dat ook in andere wijken het delen van woningen moet kunnen. Het stadsbestuur stelt nu voor dat het in de gehele stad voor drie personen mogelijk moet zijn om in één huis te wonen, zonder dat daar een speciale vergunning voor kamerbewoning voor nodig is.


De gemeenteraad moet nog wel instemmen met het plan. Rogier voorziet hier geen probleem: ‘’De motie met dit voorstel die wij indiende met de VVD kreeg brede steun in de Raad.’’ Na twee jaar zal het beleid geëvalueerd worden of de versoepeling het gewenste effect heeft en zal worden gekeken of het mogelijk vier personen in een huurhuis toe te staan zonder vergunning.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.