25 maart 2015

Vis boven toerisme in Scheveningen haven

Vanochtend presenteerde CDA-wethouder Karsten Klein de visie ‘Scheveningen haven, is en blijft  haven’ met daarin de plannen voor de havens op Scheveningen. Cees Pluimgraaff (CDA Den Haag) en Martin Wörsdörfer (VVD Den Haag) steunen de plannen, waarin de economische functie van de haven voorrang krijgt.

‘’Het CDA bepleit al jaren dat in de haven havengebonden activiteiten en -industrie moeten plaatsvinden en ontwikkeling daarvan voldoende de ruimte moet krijgen. Dit plan onderschrijft dat’’, aldus Pluimgraaff. ‘’Scheveningen haven is voor de vis, bad is voor toerisme en dorp is voor de historie.’’ Er wordt volmondig gekozen voor de werkgelegenheid in de haven. De jeugd in Scheveningen, Duindorp en de rest van Den Haag krijgt meer zicht op een maritiem gerichte baan.


Ook is in dit plan definitief een einde gekomen aan de bouw van een hoge hoteltoren op het zuidelijke havenhoofd en de omstreden oeververbinding. Wörsdörfer: ‘’Het CDA en de VVD waren beide geen voorstander van een hoge hoteltoren aan de kust en een oeververbinding. Wij zijn dan ook blij dat in de nieuwe plannen waar havengeboden industrie en werkgelegenheid wordt verkozen boven toerisme, de toren en de oversteek niet meer nodig blijken en definitief uit de plannen zijn geschrapt.’’

Vragen
De fracties stellen wel dat een betere bereikbaarheid van de haven nodig is voor het slagen van de gepresenteerde ontwikkelingen en zou dan ook graag zien dat het college spoedig met een concreet voorstel komt om de OV-verbinding van en naar de haven te verbeteren.

Ook kijken de fracties naar de lange termijn. ‘’Wij constateren dat het college kiest voor resultaten en concrete acties. Toch moet er ook aandacht zijn voor de lange termijn. Is er over twintig jaar een vierde haven mogelijk? Kan de haven in de toekomst beter worden aangesloten op de Haagse binnenwateren? Antwoorden op deze vragen lezen wij nog niet terug’’, aldus Pluimgraaff.

Tot slot zouden de lokale fracties graag zien dat de onderwijsinstellingen worden meegenomen bij de plannen in de haven. Wörsdörfer: ‘’Er zal door uitbreiding van de havengebonden industrie in de derde haven meer vraag komen naar specifiek maritiem opgeleid personeel. Hier ligt een kans voor beroepsopleidingen.’’ Ook zou de Scheveningse Stichting Trix, een organisatie die  leer- en rehabilitatieprojecten aanbiedt aan jongeren en volwassenen die zeer moeilijk aan het werk komen, met steun van de gemeente hun aanbod van opleidingen kunnen aanpassen op de grotere vraag vanuit de haven. Een goede samenwerking op dit gebied kan een win-win situatie opleveren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.