10 juli 2024

CDA Den Haag pleit voor promoten vis uit de Scheveningse haven: goed voor gezondheid en klimaat

De Visserij en Scheveningen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De feestelijke viering van de Hollandse Nieuwe met Vlaggetjesdag een paar weken geleden benadrukte dat nog eens goed. De eeuwenoude visserijcultuur, gedragen door mooie familiebedrijven, kenmerkt zich door haar innovatie. Dagelijks wordt de duurzaamste vis met de laagste CO2-footprint aan wal gebracht. Dit gaat goed samen met de ambities die we in Den Haag hebben voor minder broeikasgasuitstoot en een schonere lucht. Daarom dient het CDA een motie in om gezonde en duurzame vis uit de Scheveningse haven te stimuleren en te promoten onder inwoners.  

Het CDA Den Haag vindt het belangrijk dat we de Scheveningse haven blijven koesteren. “We kunnen ons natuurlijk geen Scheveningen voorstellen zonder haven en visserij. De vis uit de Scheveningse haven heeft bovendien een hele lage CO2-footprint en gaat daarom perfect samen met de klimaatambities die we hebben voor onze stad. Daarom moeten we zowel de Scheveningse haven als het eten van vis volop ondersteunen.” Aldus CDA-raadslid Hinke de Groot.  

Ook het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad bevestigen dat vis gezond is en een gunstige uitwerking heeft op de uitstoot van broeikasgassen in vergelijking met andere producten. Haring heeft zelfs een lagere CO2 footprint dan groenten zoals paprika en kikkererwten Daarom wil het CDA dat de gemeente volop inzet om het eten van duurzame vis uit onze Scheveningen haven te promoten. Daarnaast roept het CDA op om het eten van lokale vis op te nemen in de Haagse voedselstrategie, waarin het eten van gezond, duurzaam en lokaal voedsel wordt gestimuleerd.  

Tot slot wil het CDA dat de gemeente havengebonden bedrijven volop ondersteunt in hun bedrijvigheid en het verduurzamen van de visafslag. Daarvoor moet de gemeente maximaal gebruik gaan maken van de beschikbare Rijksubsidies en als gemeente samenwerken via het Bestuurlijke Platform Visserij voor de Hollandse Haringkust. Hiermee versterken we de gemeenschappen en havengebonden familiebedrijven in onze Scheveningse haven.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.