02 juli 2015

Voorjaarsnota 2015

Deze donderdag werd in de gemeenteraad gesproken over de voorjaarsnota. De voorjaarsnota geeft de contouren aan van het te voeren beleid in 2016 en een aanscherping van de programmabegroting die reeds is vastgesteld. Het CDA heeft voor de komende periode en de nieuwe begroting de nodige wensen meegegeven aan het college.

Daniëlle Koster voerde namens het CDA het woord:


‘’ Voorzitter, verantwoording en verantwoordelijkheid. Dat zijn twee woorden die dicht bij elkaar liggen. Verantwoording is belangrijk. Dat gaat om het afleggen van rekenschap. Over hoe je iets hebt gedaan. Maar niet waarom je iets hebt gedaan. Verantwoordelijkheid is nog belangrijker. Dat gaat om het maken van je eigen keuzes. Voortkomen uit een diepgeworteld moreel besef. Daarmee toon je je betrokkenheid. Verantwoording en verantwoordelijkheid. Twee woorden die dicht bij elkaar liggen. Maar een wereld van verschil.

Voorzitter, Haagse kracht is het kunnen nemen van je verantwoordelijkheid als inwoner van deze stad. Om je verantwoordelijk te voelen voor je buurt, je vereniging, de openbare ruimte. Om veilig te kunnen wonen in de stad.

Goed voorbeeld doet goed volgen. In gezinnen leren kinderen hoe je je verantwoordelijkheid moet nemen. Gezinnen bieden een veilige plek om op te groeien. Gezinnen zorgen voor cohesie in de stad. Het is dan ook goed nieuws dat steeds meer gezinnen in onze stad blijven. Het CDA Den Haag wil meer eengezinswoningen. Meer kindvriendelijke wijken om aan deze vraag tegemoet te komen.

Wij zien goede mogelijkheden voor meer eengezinswoningen voor middeninkomens in de stad. Bijvoorbeeld in Den Haag Zuid-West. Betaalbare eengezinswoningen zouden een oppepper voor dit gebied zijn. Met volop groen voor kinderen om te spelen en om samen met hen in te richten. Wij vragen de wethouder of hij onder andere bij de verdere ontwikkeling van de WOM Zuid-West, meer ruimte aan betaalbare eengezinswoningen wil geven?

Voorzitter, bij zorg en welzijn gaat het om omzien naar elkaar. Je verantwoordelijk voelen voor de ander. Niet wegkijken bij eenzaamheid, maar contact leggen.

Zoals mevrouw Beekhuizen die onlangs een wensstokje kreeg uitgereikt. Mevrouw Beekhuizen is ver boven de tachtig. Zij schenkt nog dagelijks koffie en deelt maaltijden uit in een verzorgingshuis. Ook neemt zij eenzame ouderen mee op een uitje. Prachtig om te zien dat er in Den Haag mensen zijn als mevrouw Beekhuizen die zich verantwoordelijk voelen voor anderen. Zich belangeloos voor hen inzetten. Het CDA is trots op al onze vrijwilligers!

Levensbeschouwelijke organisaties spelen een belangrijke rol in onze Haagse maatschappij. Zij hebben ook veel vrijwilligers die omzien naar medebewoners. Niet voor niets is wordt de belangrijke rol van deze organisaties benoemd in het college-akkoord.

Voorzitter, vooral migrantenkerken hebben behoefte aan meer ruimte. Niet alleen voor kerkelijke bijeenkomsten. Maar juist ook om hun sociale rol optimaal uit te kunnen voeren. Is het mogelijk hen beter te faciliteren in hun zoektocht naar geschikte ruimte? Kan hierbij ook gekeken worden naar leegstaande gemeentelijke panden?   

Voorzitter, dan de driehoek onderwijs, arbeidsmarkt en ondernemen. Deze is nauw met elkaar verbonden. Desondanks wordt er te weinig onderling op elkaar afgestemd. Dat kan beter! Alle partijen, én ook de gemeente, moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen.

Het CDA maakt zich grote zorgen over de middelen voor bijstandsgelden. We moeten het met minder geld vanuit het rijk doen terwijl het aantal bijstandsgerechtigden groot blijft. Hoe gaan we dit oplossen vraag ik de wethouder?

Ik kom toe aan een afronding.  Meer werkgelegenheid is een speerpunt van het college. Ondernemers creëren de banen, en de gemeente moet dit stimuleren. Door betere faciliteiten en minder regels. Het CDA roept de gemeente op om haar verantwoordelijkheid te nemen. De dienstverlening vanuit het stadhuis kan beter. Wij zijn bijvoorbeeld kritisch op het functioneren van het werkgeversservicepunt. Ook is het CDA met D66 een enquête gestart onder ondernemers. Om te kijken waar de dienstverlening van de gemeente beter kan.

Voorzitter, de rode draad in mijn betoog is het nemen van verantwoordelijkheid. Daarbij gaat het om het maken van je eigen keuzes, om je betrokken te voelen bij je stad, buurt of vereniging.

Als iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt, maken we samen Den Haag, stad van vrede en recht weer een stukje mooier, schoner en veiliger!

Dank. ‘’

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.