26 mei 2015

We blikken terug met oud-raadslid Wil Bianchi

In deze rubriek blikt Wil Bianchi terug op de tijd dat hij zich als CDA-gemeenteraadslid inzette voor de belangen van de Haagse fietsers.

Fietspaden bij kruispunten

Begin jaren ‘80 waren de fietsvoorzieningen in de stad ronduit slecht. Er waren te weinig fietspaden. Wel in de na-oorlogse woonwijken. Dat paste wel in de stedebouwkundige structuur van Dudok. Maar helaas de nieuw aangelegde Escamplaan kende ook geen fietspaden. In die tijd werden de ifetspaden zelfs ingekort. Fietsen had geen prioriteit.

Op een dag was ik in het park aan het trainen en kwam ik een gepensioneerde ambtenaar tegen. Wij hadden het erover waar er gevaarlijke fietsknelpunten waren. Die wisten we snel aan te geven. Maar hoe kun je die verbeteren? Met name bij kruispunten waar bushaltes stonden zou er misschien iets mogelijk zijn. Je zou immers bij de ruime kruispunten een fietspad achterlangs de bushalte kunnen aanleggen.We gingen ermee aan de slag en bedachten twee verbeterpunten.

1. Valeriusstraat/Groot Hertoginnelaan bushalte lijn 14

Dankzij onze inzet werd de bushalte tegenover de Valeriusstraat verbeterd. Hierdoor kon een fietspadje achterlangs de halte worden aangelegd. De oversteek naar de Valeriusstraat ging nu makkelijker. Inmiddels is na zoveel jaar de Groot Hetoginnelaan verbeterd.


2. Edisonstraat/Valkenboslaan

Ook dit kruispunt kwam in aanmerking voor een veilige fietsvoorziening. Er reden toen twee bussen (lijnen 13 en 14) alsmede tramlijn 12. Er kwam een fietspad achte de bushalte, die al voor de oversteek van de Edisonstraat begon. Dat gaf wel een veilig gevoel.

In die tijd heb ik ook een motie ingediend om over de hele Valkenboslaan fietspaden aan te leggen. De motie werd in beraad gehouden. Hij is later wel meegenomen in het bestemmingsplan, doch pas uitgevoerd toen de laan werd gehalveerd: van vier naar twee rijstroken. In 2010, toen de laan heringericht werd, kwam erdan eindelijk een fietspad!

- Wil Bianchi -

Dit artikel verscheen in de voorjaarseditie van de Fietsbel (fietsersbond afdeling Haagse regio en Zoetermeer)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.