27 november 2014

Werk voor mensen met een beperking

Vanavond werd er in de Haagse gemeenteraad gesproken over de participatiewet, de wet die beoogd meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen. De gemeente wordt verantwoordelijk voor de re-integratie van mensen die nog kunnen werken maar daarbij wel ondersteuning nodig hebben.

Het CDA is blij dat de gemeente hard haar best gaat doen om Hagenaars met een beperking aan een baan te helpen. ‘’Voor veel mensen betekent werken dat ze uit hun isolement komen, een bestaansrecht krijgen en mee doen aan de samenleving’’, aldus CDA-raadslid Desh Ramnath, die vanavond zijn maidenspeecgh voerde.

Haagse kracht
Het CDA benadrukt dat de gemeente dit niet alleen kan maar dat ook de werkzoekende zelf, vrijwilligers, (religieuze en welzijns-) instellingen en buurtverenigingen een grote rol hebben bij het vinden van werk voor Haagse arbeidsgehandicapten. ‘’Het CDA is dan ook zeer blij dat de wethouder ons eerder toezegde te gaan samenwerken met bestaande Haagse initiatieven.’’, aldus Ramnath.

Wie kan, moet
Ook moet het beleid zich wat het CDA betreft focussen op het helpen van mensen die willen werken en mensen die wel kunnen werken maar dit niet willen hard aanpakken. Ramnath: ‘’Niet werken wanneer je wel kan werken is geld stelen van je ouders, kinderen, zwakke buur en mensen die het echt nodig hebben en mag niet getolereerd worden.’’

Meetbaarheid
Tot slot heeft het CDA een duidelijk verzoek. ‘’Wij willen dat de wethouder eens per half jaar cijfers publiceert over het participatie- en re-integratiebeleid in Den Haag zodat wij, als raadsleden, en burgers het beleid goed kunnen beoordelen.'' De motie van Ramnath werd raadsbreed aangenomen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.