26 januari 2017

Wethouder in Brussel voor Scheveningse belangen

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU is ook 'desastreus' voor de Scheveningse visserij. CDA-havenwethouder Karsten Klein ging gisteren naar Brussel om te proberen de schade te beperken.

Ongeveer 90 procent van de haring en 50 procent van de makreel wordt op dit moment gevangen in Britse wateren. Als na de Britse exit uit de EU de toegang tot deze wateren wordt beperkt of als de visquota worden veranderd, heeft dat dus 'een gigantische impact' op de visserijsector. ‘’Dat betekent verlies van onze belangrijkste visgronden en daarmee het einde van onze eeuwenoude visserijgeschiedenis'', aldus de sector in een brandbrief aan de Tweede Kamer.


De Haagse havenwethouder Karsten Klein ging gisteren naar Brussel om op te komen voor de Scheveningse belangen: ‘’Onze vissers moeten daar kunnen blijven vissen'', zei Klein vanuit Brussel. ‘’Of ze moeten gecompenseerd worden, bijvoorbeeld via quota.'' De visserij en andere havenbedrijven vormen een belangrijke pijler onder de Haagse economie. Klein sprak in Brussel met leden van het Europees Parlement. Een afspraak met vice-voorzitter Frans Timmermans (PvdA) van de Europese Commissie is verplaatst maar volgt later. Klein: ‘’De Brexitrisico's voor de visserij moeten echt breed onder de aandacht worden gebracht. Ook bij ons kabinet, als dat straks gaat onderhandelen over de uittreding.'' Eind juni besloten de Britten in een referendum om uit de EU te stappen. Om meer Europese subsidies voor de Scheveningse haven binnen te slepen, sluit Den Haag zich ook aan bij een Europese belangenorganisatie voor zeehavens. ,,We moeten binnen Europa nog bekender worden. Er is behoorlijk wat geld beschikbaar voor de vernieuwende economische havenactiviteiten die we in Scheveningen ontwikkelen'', aldus Klein.

Dit artikel verscheen in het ADHC van 26-01-2017

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.