22 november 2016

Wethouder Klein en staatsecretaris starten campagne financieel misbruik senioren

CDA-wethouder zorg Karsten Klein start samen met staatssecretaris Van Rijn (VWS) een campagne die ouderen bewust moet maken van de toenemende risico's van financieel misbruik. Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 30.000 senioren financieel uitgebuit door familieleden of mantelzorgers. Een campagne moet ouderen erop attent maken dat sommige naasten kwaad in de zin hebben.

 Eén van de middelen in de campagne is een speciaal kwartetspel dat de alertheid moet verhogen. Morgenmiddag tijdens de Week zonder Geweld (21-27 november) kwartetten de Haagse CDA-wethouder en de staatssecretaris met ouderen uit Wateringse Veld om hen attent te maken op het gevaar ten prooi te vallen aan profiteurs.

Financieel uitmelken
Voorbeelden van het financieel uitmelken zijn het gebruiken van de pinpas van een ouderen voor eigen boodschappen of een vrijwilliger of mantelzorger die sieraden uit de woning ontvreemdt. Ook wordt er door profiteurs misbruik gemaakt van de eenzaamheid van ouderen. Eenzame, alleenstaande ouderen gaan naar de supermarkt voor wat gezelligheid. Ze drinken er een kopje koffie en hopen op een praatje. Profiteurs wéten dat. Zij zoeken de ouderen daar doelbewust op en bieden dan vervolgens aan hun boodschappen naar huis te brengen. Er wordt ook thuis nog een kopje gedronken. En zo ontstaat een contact, dat plotseling door de profiteur dreigt te worden afgebroken 'omdat die immers ook geld moet verdienen'. Het leidt er meestal toe dat de oudere dat gezelschap niet wil missen en geld aanbiedt.

Door de alertheid van ouderen hierop te vergtoten hopen wethouder Klein en staatssecretaris van Rijn dat er minder senioren slachtoffer worden van financieel misbruik.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.