17 oktober 2014

Zorg waarbij het kind centraal staat

Vanaf 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de zorg voor kinderen en jeugdigen (de Jeugdwet). Hiervoor maakte de gemeente nieuwe plannen waarover gisterenavond in de gemeenteraad werd gesproken.

Het CDA staat voor het gezin. Het CDA is dan ook blij dat in het nieuwe beleid het helpen van kinderen het liefst en wanneer mogelijk zo dicht mogelijk bij het eigen gezin plaatsvindt. Wij zien families als fundament voor onze samenleving. Waar mensen voor elkaar zorgen en verantwoordelijkheid nemen. Waar kinderen op een liefdevolle en beschermende manier worden voorbereid op hun deelname aan de maatschappij.

Veel mensen zijn dagelijks intensief betrokken bij de opvoeding van onze kinderen. Niet alleen ouders en naaste familieleden, maar ook pleegouders die een vangnet bieden voor een kind als dat nodig is. Het CDA sprak in de vergadering vanavond dan ook haar dank uit aan de pleegouders, die onbaatzuchtig de zorg op zich nemen voor andermans kind(eren). Het CDA benadrukt dat het werven van meer pleeggezinnen noodzakelijk is.

Het CDA benadrukt ook de stevige rol van ouders binnen de jeugdhulp. Ouders zijn immers dé deskundigen als het over hun kind gaat. Wat het CDA betreft worden ouders dan ook goed gehoord binnen de jeugdhulp.


Het CDA is van mening dat er binnen de jeugdzorg nog wel het één en ander kan worden verbeterd qua effectiviteit. Protocollen en regels zijn een middel, maar lijken te veel een doel op zich te zijn geworden. Hierdoor verdwijnt het belang van het kind te veel uit het zicht, wat het CDA betreft. Het CDA vraagt de wethouder dan ook om met professionals concrete afspraken te maken om bureaucratie tegen te gaan en innovatie te bewerkstelligen.

Het CDA is reëel en verwacht niet dat alle nieuwe plannen omtrent de Jeugdwet gelijk in de steigers staan. Er zal de komende jaren nog veel moeten gebeuren. Daarom zijn 2015 en 2016 belangrijke overgangsjaren. Het CDA is blij met de verzekering van de wethouder dat elk kind dat hulp nodig heeft, deze hulp ook krijgt. Zorg waarbij het kind centraal staat, want daar gaat het om.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.