Begrotingsbijdrage CDA Gouda - Fractievoorzitter Huibert van Rossum
Vanuit dit besef is het duidelijk dat de wittebroodsweken van het college voorbij zijn. Gouda moet zich voorbereiden op de decentralisaties en de samenwerking met stad en oppositie. In plaats van de beloofde samenwerking krijgen we meer een vorm van 'God zegene de greep' in de praktijk. Het begon met de wijkteams die onverwacht werd meegedeeld dat ze ‘droog’ werden gezet. Daarna kregen we vooral veel onrust. Onrust door onvolledig communiceren over de zorg decentralisatie, de gele kaart en de late inkoop van zorg. Onrust voor mensen die zelf initiatief nemen in hun buurt en worden teruggefloten door de toezichthouders. Onrust door niet te communiceren over de PWA-kazerne. En als klap op de vuurpijl: het college legt een motie over de PWA-kazerne naast zich neer, terwijl een meerderheid van de raad een duidelijke richting heeft gekozen. Voor het CDA is dat onbestaanbaar.
‘Baas in de buurt’-initiatief
Als CDA willen de ruimte aan de stad geven. Daarom komen we nog deze periode met een initiatiefvoorstel om het recht van initiatief aan de Gouwenaars te geven. Hiermee kan de burger gemotiveerd zelf initiatief naar zich toe trekken en niet afhankelijk van het stadsbestuur. Het ‘Baas in de buurt’-initiatief zullen we in de raad inbrengen.
Dit is het tevens jaar van de naheffingen. Europa int 650 miljoen van Nederland. Het kabinet int een naheffing via de belasting. En het college van Gouda gaat met lastenverzwaring (rioollasten, precario, afvalstoffen) overheen. Onze vraag dus: Waar zijn de ambities van dit college gebleven? Wat is er gebeurt met meer geld binnenhalen via bedrijvenacquisitie? Via vastgoed? Hoe staat het nu met de parkeergarage? We zien alleen stijgende lasten en toenemende risico's. We zijn blij dat bij de opzet van de begroting het college de motie door collega Hardjono volgt. Tering naar de nering. Maar er zijn verschillende onderdelen met een verhoogd risico, we twijfelen er aan of het college wel voldoende ruimte heeft ingebouwd om tegenvallers te compenseren.
Teveel geïnde OZB teruggeven aan huiseigenaren
De inkoop van zorg kan zomaar een gat slaan waardoor het financieel nog moeilijker zal worden! Terwijl de zorg de grootste opgave voor de gemeente is. Ook volgens de wethouder, in een memo, een groot risico. En wie mag deze lasten dragen? De lasten komen vooral bij de middeninkomens in Gouda. De gezinnen met kinderen met een eigen woning betalen de prijs. Het college heeft hier geen oog voor. Buiten de top-25 van duurste gemeenten blijven is blijkbaar geen ambitie. Gouda moet een aantrekkelijke woonstad blijven dat doe je niet door de woonlasten telkens maar toe te laten nemen. Daarom roept we het college op om met een plan van aanpak te komen om de woonlasten te verminderen. Om te beginnen de teveel geïnde OZB aan de huiseigenaren terug geven. Wij roepen daartoe in een motie op.
Maatschappelijke stage
Gouwenaars en met name de vrijwilligers zijn de drijvende kracht in de stad. De vrijwilliger van de toekomst moet je nu in investeren. De motie ‘Maatschappelijke stage’ van vorig jaar is breed omarmd door de raad. De uitvoering mag gezien het belang van de vrijwilligerswerk omhoog.
Graag ziet het CDA een helder uitvoeringsplan met betrekking tot de maatschappelijke stage. Voor het CDA zijn maatschappelijke partners essentieel. Een van de partners zijn de sportverenigingen. Wij zien graag plan van aanpak om die samenwerking via o.a. ‘Buurthuis van de toekomst’ in te vullen. Maar er kan meer. Welke plannen heeft dit college rondom de Tour de France 2015? Wordt hier gebruik van gemaakt in het kader van stadsmarketing?
Samenwerken doe je niet in je eentje!
Als raad moeten we kaders neerzetten en controleren. Dat kan alleen met de juiste informatie. Daarom dank voor de visueel heldere begroting door de grafieken. Om die controlerende taak te verbeteren stelt het CDA voor om de stand van zaken rondom de aangenomen moties als bijlage bij de voorjaarsnota en begroting op te nemen. Dit college staat voor grote uitdagingen. Het organiseren en openstaan voor samenwerking is een opdracht voor het college. Het afgelopen half jaar heeft het college dat niet goed gedaan. Maak daar werk van want samenwerken dat doe je niet in je eentje!
Klik hier om contact op te nemen met fractievoorzitter Huibert van Rossum