CDA Gouda wil stevigere aanpak tegen eenzaamheid
Eenzaamheid is funest voor mensen en net zo ongezond als obesitas. Het is één van de grote sociale problemen van deze tijd. Uit onderzoek blijkt dat bijna 38% van de Gouwenaars eenzaamheidsgevoelens heeft [1]. Gouda is dan ook niet voor niets één van de koplopersteden in de Coalitie Erbij, de initiatiefnemer van de Week tegen Eenzaamheid.
CDA Gouda vraagt het College van Burgemeester en Wethouders bij te dragen aan een stevige integrale aanpak. Het is niet alleen een probleem onder ouderen, maar ook onder mensen die bijvoorbeeld hun baan verliezen, te maken krijgen met schulden, problemen in de relatie ondervinden of onder kinderen die worden gepest op school. Mensen trekken zich terug en doen niet meer mee in de samenleving.
Het CDA Gouda wil van het College van Burgemeester en Wethouders weten of nog wel alle 75+’ers thuis worden bezocht, nu steeds meer ouderen langer thuis wonen. Ook bepleit CDA-raadslid Eppy Boschma tijdens de keukentafelgesprekken, waar het kan, het thema eenzaamheid aan de orde te stellen. Medewerkers erop trainen is ook een aandachtspunt. Verder kunnen kerken en organisaties als het Leger des Heils, Humanitas, het Rode Kruis, de Zonnebloem, het Burennetwerk, Present, ouderenbonden en mensen van o.a. de voedselbank de gemeente goed adviseren over hoe ondersteuning het beste vorm kan krijgen en hoe meer vrijwilligers kunnen worden ingezet.
“Uiteindelijk vraagt het aanpakken van eenzaamheid inzet van alle Gouwenaars samen. Nog niet zo lang geleden werden we opgeschrikt door het bericht over een overleden mevrouw die weken in haar huis had gelegen. Dat is toch verschrikkelijk? We moeten er samen voor zorgen dat er een samenleving ontstaat waarin we omzien naar elkaar. Een buurvrouw uitnodigen voor een kopje koffie of een keer boodschappen doen voor iemand kan een steuntje in de rug betekenen. Dat is iets waar we allemaal aan kunnen bijdragen. Gelukkig gebeurt dat ook. Zeker in deze Week tegen Eenzaamheid maar ook dagelijks door de vele vrijwilligers en mantelzorgers die actief zijn. Maar als het gaat om de integrale aanpak tegen eenzaamheid in de gemeente Gouda moet er een tandje bij, stelt het CDA.
---
Artikel 38 vragen CDA Gouda m.b.t. een integrale aanpak tegen eenzaamheid
Eenzaamheid is funest voor mensen en net zo ongezond als obesitas. Het is één van de grote sociale problemen van deze tijd. Uit onderzoek blijkt dat bijna 38% van de Gouwenaars eenzaamheidsgevoelens heeft. Gouda is dan ook niet voor niets één van de koplopersteden in de Coalitie Erbij, de initiatiefnemer van de Week tegen Eenzaamheid. CDA Gouda stelt tegen bovenstaande achtergrond de volgende vragen (artikel 38) aan het College van Burgemeester en Wethouders (B&W):
# Gemeente Gouda heeft voor de aanpak van eenzaamheid onder ouderen een speciale themagroep ingesteld waarin welzijnsorganisaties samenwerken met de gemeente. Hoe staat het daarmee en wat zijn de belangrijkste bevindingen?
# Worden nog alle 75+’ers in Gouda thuis bezocht door de ouderenconsulent en daarvoor getrainde vrijwilligers? Hoe blijft dat gewaarborgd tegen de achtergrond van een toenemend aantal ouderen dat langer thuis woont?
# Is het College van B&W bereid om te bevorderen dat medewerkers tijdens de keukentafelgesprekken het thema eenzaamheid aan de orde stellen waar mogelijk, en hen er actief voor te trainen?
# Hoe bevordert het College van B&W een integrale aanpak tegen eenzaamheid omdat het probleem zich niet alleen voordoet onder ouderen en met elkaar moet worden opgepakt?
# Is het College met het CDA Gouda van mening dat kerken en organisaties als het Leger des Heils, Humanitas, het Rode Kruis, de Zonnebloem, het Burennetwerk, Present, ouderenbonden en mensen van o.a. de voedselbank de gemeente goed kunnen adviseren over het aanpakken van eenzaamheid en de vraag hoe (meer) vrijwilligers kunnen worden ingezet? Zo ja, bent u bereid daar actief werk van te maken in het kader van een integrale aanpak tegen eenzaamheid en ons jaarlijks van de voortgang op de hoogte te stellen?
[1] Bron: www.volksgezondheidenzorg.info, de percentages zijn gebaseerd op GGD-gegevens in de Gezondheidsmonitor GGD'en, CBS en RIVM waaraan in 2012 ruim 376.000 volwassenen van 19 jaar en ouder via GGD’en meededen in het kader van het grootschaligvragenlijstonderzoek naar gezondheid en leefstijl.