18 januari 2010

Dagopvang ouderen gered

Eind december kwam ons ter ore dat de dagopvang voor ouderen in de Savelberg zou verdwijnen. Het CDA heeft hierover aan de bel getrokken. Gelukkig kan nu de dagopvang toch voorlopig blijven bestaan.

Om de gevolgen van deze maatregel op te vangen heeft het college besloten deze organisaties een budget toe te kennen om deze dagopvang, eventueel in aangepaste vorm, in 2010 voort te zetten. Voor alle cliënten kan deelname aan de dagopvang doorgaan, maar er zal een eigen bijdrage worden gevraagd voor vervoer en de maaltijden die zij daar aangeboden krijgen. In de loop van 2010 wordt een beslissing genomen over hoe hier vanaf 2011 mee om te gaan.

/////////////////////////////////////////// 

Het bericht van 24 december:

Dagopvang ouderen moet blijven

Zaterdag 19 december hebben enkele Goudse CDA-ers, in gezelschap van wethouder Kastelein, een bezoek gebrachtaan verzorgingscentrum De Savelberg.

Juist die dag was er het kerstdiner voor de vaste groep van 45 ouderen en hun nabije familie. Deze 45 ouderen maken gebruik van de dagopvang, die De Savelberg biedt. Van deze ouderen kunnen er, door een wijziging in de AWBZ, 15 ouderen in het nieuwe jaar niet meer meedoen.

Het gaat om ouderen die om psychosociale redenen gebruik maken van de dagopvang. Dat kan bijvoorbeeld gaan om vereenzaamde ouderen, die geen aanspraak kunnen maken op familie of verzorgers. Het kan ook gaan om de ontlasting van de mantelzorgende partner van de oudere. De dagopvang dient er in beide gevallen toe om het zelfstandig wonen te ondersteunen. Het gaat dan ook om ouderen, die "te goed" zijn voor indicatiestelling voor een plaats in een verzorgingstehuis. Door deze wijziging valt voor deze ouderen de vertrouwde dagopvang weg.

Het CDA vindt het niet verantwoord dat deze dagopvang wegvalt. Het is goed om de zelfstandigheid van ouderen te bevorderen door deze service. Eenzame ouderen vinden in deze dagopvang aanspraak, afleiding en gewoon gezelligheid. In een tijd, waarin het aantal ouderen zal gaan toenemen moeten we niet willen dat ouderen vereenzamen. Het CDA wil vereenzaming van ouderen tegengaan. Deze service voor ouderen is daarvoor een middel.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.