24 maart 2011

Hiskes: Rotondes of kruisingen?

Rotondes of kruisingen?

In de Raad is gisteren het besluit het besluit genomen om af te zien van rotondes op de Goverwellesingel en wel een rotonde aan te leggen op de kruising Bodegraafse Straatweg/Thorbeckelaan.

Dit besluit heeft de volledige instemming gekregen van de CDA-fractie.

In 2009 is een motie van de PvdA aangenomen om (vooralsnog gezien de financiën) twee rotondes op de Goverwellesingel aan te leggen. Het CDA heeft tegen die motie gestemd op basis van onder meer de volgende argumenten:

De Goverwellesingel is een onderdeel van de stadsring en doorstroming is dus een van de belangrijkste prioriteiten.

Rotondes voldoen prima bij een gemiddeld, regelmatig verkeersaanbod, maar dat is nou juist bij de Goverwellesingel niet het geval. In de ochtend- en avondspits is er sprake van overmatig verkeersaanbod.

In het land ontstond een nieuwe trend: de rotonde regelaar: een rotonde met verkeerslichten! Juist omdat op overmatig belastte rotondes de doorstroming stokt, wordt door middel van verkeerslichten bereikt dat daarop gestuurd kan worden.

Toen dus deze week het besluit voorlag om alsnog af te zien van de bouw van rotondes op de Goverwellesingel, kon de CDA-fractie van harte instemmen met dat besluit.

Wel hebben wij, juist op basis van bovenstaande argumenten ingestemd met de aanleg van een rotonde op de kruising Bodegraafse Straatweg/Thorbeckelaan. Dat is voor ons bij uitstek wel een locatie die geschikt is voor een rotonde. Bovendien hebben wij bij de behandeling van dit onderwerp in de Raad gepleit voor snelheidsremmende maatregelen op de Thorbeckelaan. Afrijdend op een rotonde, met een drukke (fiets-) kruising bij de Groen van Prinsterersingel en veel scholen in de buurt, lijkt het ons voor de hand liggen om visueel of anderszins te zorgen voor snelheidsverlaging.

Meer informatie:

Mea Hiskes-Willemse

[email protected], 0182-699301


Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.