16 mei 2012

Teun Hardjono over maatschappelijk verantwoord ondernemen

Op vrijdag 27 april j.l. is er een uitgebreid interview met CDA-raadslid Teun Hardjono verschenen over zijn ideeën over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en de gedachte organisaties daarvoor te certificeren.

In het artikel werd de suggestie gewekt dat hij tegen het certificeren van bedrijven in het algemeen zou zijn. Uiteraard werd door sommigen met graagte opgemerkt dat dit nogal strijdig is met een motie die door hem in gemeenteraad van Gouda was ingediend naar aanleiding van de discussies rondom Cyclus. B.V.

Op de eerste plaats gaat het in het interview over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en niet zoals bij Cyclus over specifieke onderwerpen als de kwaliteit van de organisatie, milieubeleid en arbeidsomstandigheden. Echter ook in de motie is kritiek op enkel certificeren verwerkt. De bestaande Certificeringeisen gaan over de vraag óf de organisatie iets heeft geregeld en niet over hóe de organisatie het heeft geregeld.

De motie vraagt ook dat de Cyclus de handboeken die voor certificeringen moeten worden opgesteld aan de gemeente ter beschikking stelt, zodat de gemeente zelfstandig een mening kan vormen hoe Cyclus de zaken heeft geregeld. Daarbovenop roept de motie het college op om aan de Raad van Commissarissen een reeks van expliciet genoemde onderwerpen voor te leggen waarover Cyclus bevraagt moet worden. Op die wijze wordt in ieder geval in de ingediende motie geprobeerd de bezwaren die er tegen certifiëren zijn in te brengen te compenseren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.