11 november 2010

van Rossum: Geen rechten zonder plichten in Gouda

De emmer zat tot over de rand gevuld en de druppel die de boel deed overlopen kwam vorige week. Dit onderstreept dat de aanpak van overlast en het gevoel van veiligheid iets is waar elke dag aan gewerkt moet worden. Dat jonge kinderen geen respect kunnen opbrengen maakt je kwaad en is frustrerend. Er bovenop zitten elke dag weer is het enige wat op straat helpt. Maar we moeten niet naïef zijn. Het probleem zit veel dieper. Het gebrek aan Gouds gevoel en verantwoordelijkheid voor de buurt en Gouda zorgt dat de problemen telkens terugkomen.

 

Hiervoor zijn de ouders verantwoordelijk. Het CDA wil de ouders van misdragende tienerjongetjes verplicht bloembollen laten planten in de wijk. Hiermee laat je direct de schuld aan de buurt zien en het besef dat je niet vrijblijvend en zonder verantwoordelijkheid in Gouda kan leven. Rechten en plichten moet het uitgangspunt zijn. Het uitzetten van gezinnen buiten Gouda past daar bij.

 

Ook wil het CDA wil niet wachten met alle landelijke maatregelen maar nu al creatief zoeken naar oplossingen waar de inwoners meer verder kunnen. Het idee van een wethouder veiligheid pas is geen oplossing. Dat is weer een overlegstructuur erbij. Voor het CDA is de burgermeester de verantwoordelijke persoon. Hij moet het beleid vormgeven zoals afgesproken, daar houden wij hem aan. Het gaat nu om aanpakken en het weerbaar maken van de buurt. Zodat de goedwillende inwoners de ruimte krijgen. Daarom moet de burgermeester creatief de randen opzoeken van wat kan.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.