11 april 2017

Fietsen in vrijheid

In de Kampioen van de ANWB van maart 2017 lezen we een artikel over een fietscursus in Hillegom. Deze cursus wordt door vrijwilligers gegeven op initiatief van Veilig Verkeer Nederland samen met de Fietsersbond.

Een 43-jarige Syrische vluchtelinge doet haar indrukwekkende verhaal. Inburgeren op de fiets

"In Hillegom bestaat de fietscursus uit tien praktijklessen en vier theorielessen. We oefenen binnen in een grote schuur, daarna gaan we het dorp in. Verkeersregels krijgen we van een rij-instructeur. Ik heb de cursus al een keer afgerond maar ik vind het verkeer nog steeds lastig, voor dingen zoals mijn hand uitsteken.

"Rehab Abdlftah uit Syrië, woont samen met haar dochter van 10 in Hillegom. Ik ben dol de bloemenvelden, krijg een fietscursus, ga binnenkort op Nederlandse les en geniet van de lieve Hillegommers en onze vrijheid."

Ik ben nu een gevaar op de weg, haha. Dus ik wel de cursus graag een tweede keer doen. Ik vind het heel leuk om te fietsen, In Syrië fietsen vrouwen niet. Hier geeft de fiets me vrijheid. Ik kan er sneller mee naar de winkels. Maar ik verheug me ook al op fietstochtjes naar het bos. 

Ik houd er van Nederland. Ik hou van de bloemenvelden en van het landschap. El de mensen zijn allemaal zo aardig.  Ik ben hier met mijn dochter van tien naar toe gekomen. Verder hebben we hier geen familie. In Damascus werkte ik als lerares op een school Ik ben opgepakt en in de gevangenis gezet door het regime toen ik de kinderen van de school eten bracht terwijl dat verboden was. Ze hebben me gemarteld en ik heb nog steeds verwondingen daarvan. Mijn pols kan ik nog niet goed gebruiken.

We zijn nu twee jaar in Nederland. Mijn dochter gaat hier al naar school. Ik binnenkort ook. En we hebben allebei al twee fietsen. Dus we zijn heel Nederlands, vind je niet?

Overgenomen uit de Kampioen van maart 2017, tekst van Pauline Bijster. Uitgegeven door de ANWB.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.