09 februari 2014

CDA Lokaal gaat in gesprek over ouderenvoorzieningen met het KBO

De ouderen zijn en worden zelf verantwoordelijk. Wat de ouderen zonder en met hun sociale netwerk op kunnen lossen hoeft niet meer door de overheid te worden gedaan. Maar het CDA wil wel dat ouderen die het moeilijk hebben worden ondersteund en dat initiatieven door en voor ouderen met buurt of wijk worden gefaciliteerd.

 Het CDA wil hier werk van gaan maken en heeft daarom de heer N.Turk van de Katholieke Bond van Ouderen(KBO) uitgenodigd om de fractie bij te praten over de huidige en toekomstige ouderenzorg. KBO Hillegom heeft 1000 leden en weet goed wat er speelt onder de ouderen in ons dorp. De ouderen zitten in een ongemakkelijke positie door o.a. de verandering in de wet- en regelgeving. Zo is het vrijwel niet meer mogelijk voor ouderen om in aanmerking te komen voor een plaats in een verzorgingshuis, omdat voor toelating moet worden voldoen aan Zwaartepakket 4. Ook wordt de eigen bijdrage die ouderen moeten betalen voor het verblijf in een verzorgings- of verpleeghuis verhoogd en zal een deel van het eigenvermogen hiervoor moeten worden opgeofferd. Dit kan gedeeltelijk worden voorkomen door bijtijds een levenstestament te laten opstellen bij de notaris. Gelukkig blijft de extramurale zorg wel onder de AWBZ vallen. Het gaat hier om de zorg voor ouderen die nog zelfstandig wonen.

Ouderen willen zelf ook graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. De heer N.Turk geeft hierbij aan dat het dus belangrijk is dat de ouderen hun woningen zo snel mogelijk laten aanpassen, d.w.z. brede deuren, drempels verwijderen en de badkamer en het toilet geschikt maken. De kosten voor het doen van deze aanpassingen hoeven niet erg hoog te zijn, als de familie en bekenden hierbij willen helpen. Bovendien kun je hulp organiseren via www.wehelpen.nl . Een belangrijke eis voor senioren woningen in de sociale sector is dat deze woningen gelijk geschikt gemaakt worden voor het gebruik door ouderen of mensen met een beperking.

In de nieuwe wetgeving wordt gesproken over meer maatwerkzorg voor ouderen. De gemeente dient op termijn te zorgen voor goede maatwerkvoorzieningen voor ouderen die het zelf niet kunnen betalen. Daarom is het ook belangrijk dat de gemeente het seniorenpodium Hillegom en de ouderenbonden KBO en PCOB vanaf het begin betrekken in het beleidsvormingsproces.

Het Seniorenpodium Hillegom heeft als eerste in Nederland een Meldpunt voor ouderen mishandeling en ontspoorde zorg opgericht. De afgelopen periode zijn hier al 76 meldingen binnengekomen. Onlangs heeft de heer N.Turk voor het platform nog een computercursus verzorgt voor 80- plussers. Dit was een groot succes, omdat ouderen hierdoor makkelijker kunnen communiceren met hun kinderen en kleinkinderen en toegang krijgen tot interessante informatie voor ouderen. Je staat midden in de wereld en kunt volop bouwen aan je eigen sociale netwerk. De themabijeenkomst over homosexualiteit en ouderen was een groot succes. Het is zo belangrijk om elkaar te ontmoeten en te spreken. Een ander belangrijk actiepunt is het bieden van mogelijkheden om te sporten aan Islamitische vrouwen.

Het wordt tijd dat op de gemeentepagina in Het Witte Weekblad een halve pagina wordt gereserveerd voor nieuws en belangrijke activiteiten en organisaties voor ouderen in Hillegom.

Een sterk sociaal netwerk is van groot belang voor het kunnen verlenen van de extramurale zorg vraag. Alle ouderen kunnen met hun hulpvraag goed terecht bij de Stichting Welzijn Hillegom Ze weten waar je met je hulpvraag terecht kunt. Dit geldt ook voor het Lokaalloket van de Gemeente Hillegom. De ouderen kunnen nu en in de toekomst gebruik gaan maken van de digitale zorg de zgn E-Health. Deze zorg kent al erg veel toepassingen voor de ondersteuning van ouderen in hun woonomgeving. Het CDA vindt het mede een taak van de Gemeente om een actieve rol te spelen bij de implementatie van E-Health mogelijkheden voor ouderen in ons dorp. Dit geldt ook voor het ondersteunen van wijk en buurt initiatieven voor ouderenzorg. Ook de vermindering van de mogelijkheden om aan dagbesteding mee te doen kan allicht op het niveau van het sociale netwerk worden opgepakt.  Een goed initiatief zou kunnen zijn het opzetten van een Vrijwilligersbank voor Ouderenzorg. Het is wel belangrijk dat dit initiatief bij bestaande netwerken wordt aangesloten, zoals het Seniorenpodium of de Stichting Welzijn Hillegom.

De vrije sector huurwoningen zijn voor de meeste ouderen in ons dorp te duur. Er moeten betaalbare senioren woningen worden gebouwd en/ of bestaande huurwoningen geschikt worden gemaakt voor ouderen. Als er leegstaande woningen van Stek zijn dan kunnen ze “omgebouwd”worden voor ouderen. De gemeente zou hierover afspraken moeten maken met Stek. In alle nog te realiseren woningbouw projecten zal minimaal 30% betaalbare sociale woningen moeten worden gerealiseerd. Toekomstgericht bouwen vraagt om nieuwe woningen die direct energieneutraal en geschikt voor ouderen en/of gehandicapten zijn gemaakt. Op termijn zal ongeveer 35% van de inwoners van ons dorp uit ouderen bestaan.

Tot slot geeft de heer N.Turk aan dat de kern van het ouderen beleid is “met elkaar doen en sociale netwerken bouwen”. Deze kernachtige worden sluiten goed aan bij het streven van de CDA naar aandacht voor normen en waarden met als doel om een kanteling in het denken te bereiken namelijk “doe het voor en met elkaar”.

Frits Roelfsema

Kandidaatraadslid CDA Lokaal

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.