12 december 2021

reactie van CDA Hoeksche Waard op de Begroting

Voorzitter,

 

De laatste begroting van deze periode ligt alweer aan ons voor. Ja voorzitter de laatste alweer. Het CDA is niet verrast in deze begroting, want we hebben daar vooraf al het één en ander over besproken en afgesproken in de Perspectief nota van afgelopen juli.

Na een uitzonderlijk jaar hebben we afgesproken het even wat rustiger aan te doen. Niet te veel nieuwe dingen meer. Beetje beleidsarm ja, dat is het woord. Beleidsarm.

 Het CDA heeft in de perspectief nota voor een aantal zaken aandacht gevraagd. Zo hebben we aandacht gevraagd voor een goed sociaal- economisch herstelplan. Een plan die onze horeca, detailhandel, landbouw helpt en ondersteunt maar ook de sport en cultuur. De verenigingen. De smeerolie van een samenleving. Dat die ontmoetingsplaats blijft bestaan. Dit hebben we gezien in de acties van het college en zien dit ook terug in de begroting. Complimenten daarvoor.

Verder zien we ook de wens van het CDA terug om dat actieve grondbeleid op te pakken. Om wat vat te krijgen op de komst van nieuwe woningen in alle vormen waar de behoefte is. Meer op de bok komen te zitten met nieuwe ontwikkelingen. In die ontwikkelingen zien we echter wel dat het bouwen bovenaan staat, dan de duurzaamheid een plekje krijgt, maar naar onze mening het levensloopbestendig bouwen er wat bekaaid vanaf komt. Wij vragen onze wethouder hier meer aandacht aan te geven, want op die manier bouwen is misschien iets duurder, maar zal op termijn toch goedkoper uit blijken te pakken. Ook zien we dat er ruimte is gemaakt voor inwoners met een andere woonbehoefte zoals short stay en flexwonen.

Dan de veilige omgeving waar het CDA op gewezen heeft. Eerst bewegen en dan pas bouwen past ook onder deze noemer. We zien dat onze wegen steeds drukker worden en nog drukker zullen worden als we alle huizen gaan bouwen die we van plan zijn te bouwen. Meer verkeer betekent dat je hierop moet inspelen. Vooruit moet denken. Niet het te laat laten worden en zo ten koste gaat van de verkeersveiligheid. Wij kunnen dit niet vaak genoeg benadrukken. We zien een aantal zaken wat betreft de  verkeersveiligheid wel terugkomen in de begroting, maar die hebben vooral te maken met de komende renovatie Heinenoordtunnel en de ontsluiting van de zuidwestelijke hoek van ons eiland. Dreigen we dan niet andere verkeersonveilige situaties uit het oog te verliezen. Ik noem in dat kader de Blaaksedijk, centrale as Numansdorp en huidige invulling van de Molendijk Klaaswaal. Wij zien hier ook niet direct middelen voor beschikbaar zijn gesteld. Wij gaan ervan uit dat dan de gedrags beinvloedbare maatregelen zijn. Zo niet, zal het CDA in deze periode en vaste en zeker in de periode erna, aandacht voor blijven vragen.  Verder kijken we uit naar de resultaten van het onderzoek van onze motie “verleggen grens bebouwde kom” en hoeveel dit kan inbrengen om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Blij zijn we ook met de extra bijdrage vanuit het rijk voor de jeugdhulp. Dit geeft ons college gelegenheid om al die maatregelen en oplopende kosten structureel te maken. Die hoeven dan niet meer uit de algemene middelen te komen. Prima gedaan.

Dan gaan we toch langzamerhand naar het onderwerp waar wij als CDA fractie niet zo gelukkig mee zijn. Dat is het onderhoud van de openbare ruimte. Van inwoners krijgen ook wij nogal wat klachten. Klachten dat het echt achteruit is gegaan. Insprekers die eenzelfde beeld schetsen. Dat zou te verklaren zijn dat we naar een kwaliteitsniveau B zijn gegaan, maar dat is niet zo. Het hogere kwaliteitsniveau A was er voorheen maar op enkele plaatsen. Sterker nog er moest een inhaalslag worden gepleegd om op algemeen niveau B te komen. In deze begroting is er weer sprake van een kwaliteitsimpuls voor de openbare ruimte, maar dan wel met minder budget voor het onderhoud. Wij vonden dit toch wat eigenaardig en hebben hier dan ook vragen over gesteld. Wij begrijpen uit de beantwoording dat er vorige periode veel incidentele uitgaven zijn geweest. Verbaast ons desalniettemin, want wie zegt dat in deze periode geen incidentele uitgaven nodig zijn om toch die kwaliteitsimpuls te geven. Je zou toch echt anders verwachten.

Maar we begrijpen ook dat onze gemeente het onderhoud nu op een andere manier moet doen en daar hebben we als raad ook ja tegen gezegd. We begrijpen dat ecologisch maaien wat anders is dan niet maaien. We begrijpen ook dat de groeimaanden vroeg begonnen en lang doorliepen. We begrijpen ook dat de partijen die dit werk met ons doen aan elkaar moesten wennen. Nieuwe contracten en contractvormen. Ook lezen we er al afscheid is genomen van partijen die hun werk niet goed uitvoerden. Allemaal tekenen dat het niet allemaal even makkelijk ging. Als fractie willen we volgend jaar niet weer te maken krijgen met deze grote hoeveelheid klachten. Wij vragen daarom om een onderzoek, meer een evaluatie naar het onderhoud van afgelopen jaren. Waar ging het goed en waar ging het niet goed? Waarom zoveel klachten? Hebben we de juiste partijen aan het werk? Ik noem zomaar wat dingen. Een evaluatie die de wethouder moet helpen om het gewenste onderhoudsniveau te halen en te zorgen dat er minder klachten komen. Wij zouden graag zien dat de wethouder deze met de raad wil delen voor de verkiezingen van volgend jaar maart. De wethouder en de hele gemeente is hier ook mee gebaat en daarom rekenen we erop dat hij hierin een toezegging doet.

 

Tot slot wil ik eindigen met de woorden waar we ook de bijdrage in de perspectiefnota mee eindigden. De Hoeksche Waard moet een veilige omgeving blijven, het moet er fijn zijn om te wonen en van de hele samenleving zijn. Deze begroting moet daarin ondersteunend zijn en dat is ze.   

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.