13 januari 2017

Multidisciplinaire samenwerking tussen huisartsen en JGT’s succesvol

In de voorgaande jaren heeft de CDA-fractie zich nadrukkelijk hard gemaakt voor de positie van de huisarts in de jeugdhulpverlening. Aanleiding was dat bij de decentralisatie van de jeugdhulpverlening de natuurlijke samenwerking tussen zorgverleners en de gemeente in het gedrang dreigde te komen. In 2015 en 2016 is er door afstemming tussen de gemeente Katwijk, de Zorggroep Katwijk en de zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid een succesvolle rolverdeling gecreëerd, waarbij de huisartsen een poortwachtersrol vervullen bij de verwijzing en de verdere behandeling van jeugdigen in overleg met andere zorgverleners, zoals het Jeugd- en Gezin Team (JGT) of de Jeugdarts.

Niet tussen wal en schip
Het CDA is verheugd dat de gemeente Katwijk heeft besloten om ook in 2017 het multidisciplinaire overleg tussen huisartsen, gespecialiseerde praktijkondersteuners, JGTs, jeugdartsen en vrijgevestigde psychologen financieel te ondersteunen.

CDA-raadslid Janneke van Kruistum-Belo:
Immers, het uitgangspunt van het CDA is onveranderd dat kinderen en hun ouders niet tussen wal en schip mogen vallen. Alleen door kinderen, ouders en hulpverleners te betrekken kan de jeugdzorg op een zorgvuldige wijze ingevuld worden.

Juist daarin is bovengenoemde samenwerking waarbij de huisarts een cruciale rol speelt, voor het CDA essentieel. Door een succesvolle samenwerking tussen deze hulpverleners met als doel dat kinderen de juiste diagnose en adequate behandeling krijgen, kan bij een deel van de kinderen zware intensieve hulp in een later stadium voorkomen worden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.