15 januari 2017

CDA: Nieuwe bestemming biedt kansen voor monument Visserijschool

Op de Petitie Behouden Vaart voor de Visserijschool, waarin wordt verzocht niet over te gaan tot bestemmingsplanwijziging wat betreft de functie van het schoolgebouw, heeft raadslid Irene van der Plas namens het CDA de volgende reactie uitgesproken in de raadscommissie van 12 januari 2017:

Maritieme verleden

Het CDA deelt uw gevoelens als het gaat om trots over het maritieme verleden van Katwijk, als het gaat om de mogelijkheid om iets van dat verleden zichtbaar te houden in deze tijd. Daarom hebben wij ons in 2010 ook ingezet om van de Visserijschool een gemeentelijk monument te maken. Daarom hebben wij er ook mede voor gezorgd dat het Scheepvaart en Transportcollege een locatie in Katwijk kon behouden. Het CDA ziet het verleden als de basis voor de toekomst.

Bestemming

Precies daarom kiezen wij er niet voor om te blijven vasthouden aan de maatschappelijke bestemming van de Visserijschool. Voor ons is het algemeen belang ook een belangrijke factor. Wat wij vooral meekrijgen van mensen is dat men wil dat het verpauperde uiterlijk van het monument wordt aangepakt en het liefst zo snel mogelijk. Het gaat erom dat er iets moois van de Visserijschool en omgeving wordt gemaakt en dat de herkenbaarheid intact blijft. En dat hangt niet af van de inhoudelijke bestemming van het pand. Er zijn talrijke voorbeelden in ons land bekend van gerestaureerde monumenten die een andere bestemming kregen: een boekwinkel in een kerk, bedrijfjes in een bollenschuur en ja, huizen in een school. Er zijn de afgelopen jaren veel initiatieven de revue gepasseerd die allemaal om welke reden dan ook niet haalbaar waren. Als we ons nu in de bestemming blijven vastbijten, dan weten we één ding zeker: dat het gebouw nog jarenlang verder staat te verpauperen. En de vraag is dan: wie wordt daar blij van?

Monument

De erfgoedcommissie zit er bovenop, net als bij Villa Allegonda gebeurt, en geeft aan welke wijzigingen aan de monumentale waarden van het pand acceptabel zijn en welke niet. De herkenbaarheid van het gebouw blijft overeind en daar wordt op toegezien. Het CDA stelt voor dat Dunavie met belanghebbenden bekijkt of er iets in de uitkijktoren van de school gerealiseerd kan worden dat herinnert aan het Katwijkse visserijverleden. Eventuele interieuronderdelen uit de Visserijschool kunnen hierin een plekje krijgen. Andere ideeën: de reling op de toren terugplaatsen, het peilapparaat/richtingzoeker op de toren, een mast op de binnenplaats. Zoek naar kansen en naar wat haalbaar is.

Samenvattend: we moeten verder en daar zijn we in Katwijk zo langzamerhand ook wel aan toe. Het CDA ziet ook met een andere functie een Behouden vaart voor de Visserijschool. Een Behouden vaart waarbij het verleden en de toekomst samen opstomen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.