Algemene Beschouwingen: Samen bouwen aan een verantwoordelijke samenleving
In een tijd waarin de uitdagingen groot zijn en het geld beperkt, zijn begrip voor elkaar, respect en gevoel voor verantwoordelijkheid - zowel van het gemeentebestuur als van de inwoners - belangrijk. Het CDA stelt zich altijd de vraag hoe de gemeente kan bijdragen aan een samenleving waarin mensen zich gehoord en gesteund voelen én waarin iedereen verantwoordelijkheid kan nemen.
Menselijke maat
Tijdens de vorige Algemene Beschouwingen hebben we al stilgestaan bij de kloof tussen het gemeentebestuur en onze inwoners. Vooral onze vrijwilligers, de ruggengraat van de samenleving, worden niet altijd op waarde geschat. Helaas blijven regeltjes, vage antwoorden en gebrek aan persoonlijk contact voor frustratie zorgen bij inwoners, ondernemers en verenigingen. Neem het snippergrondbeleid: het resultaat was vaak niet het probleem, maar het gebrek aan contact—een bezoek ter plaatse of een gesprek met de wethouder zou veel kou uit de lucht halen. Waar is de menselijke maat? Dit gebrek aan inlevingsvermogen is voor ons onacceptabel.
Minder regeltjes en procedures
We moeten ervan af dat op het gemeentehuis wordt bepaald wat goed is voor de inwoners, vrijwilligers, clubs en verenigingen. Zoals Bob Dylan al zong: “You don’t need a weatherman to know which way the wind blows.” Met andere woorden: vertrouw op de mensen die zich dagelijks met hart en ziel inzetten om hun vereniging draaiende te houden. Sta hen niet in de weg, maar omarm juist de aanwezige denkkracht en creativiteit. Weg van de eenzijdige focus op regeltjes en procedures en veel meer rekening houdend met de leefwereld van onze inwoners.
Vrijwilligers
De sessie met de sportverenigingen en de verhalen die we hoorden tijdens werkbezoeken waren wat dat betreft ‘eye-openers’. Neem Hockey Club Catwyck. Deze club wil, net als veel andere clubs, de basis op orde hebben, bloeien, verduurzamen en sporten voor iedereen toegankelijk houden, maar loopt vast in bureaucratie en slechte communicatie. Treffender dan voorzitter Mart van Rijn kan ik het eigenlijk niet verwoorden: “Ik vraag niet om een bedrag, maar om gedrag.” En zo waren er nog vele voorbeelden.
Het CDA wil een gemeentebestuur dat meedenkt en vraagt wat nodig is om te groeien en de sociale samenhang te versterken—noodzakelijk voor een sterke samenleving. Verenigingen én de inzet van vrijwilligers zijn het hart van onze waardevolle samenleving. Maar dan moeten zij wel die kans krijgen.
Vertrouw op de mensen die zich dagelijks met hart en ziel inzetten om hun vereniging draaiende te houden.
Referendum
Wij willen hier ook terugkijken op het referendum over parkeerregulering. Het veranderen van de referendumvraag om inwoners zand in de ogen te strooien, is een absoluut dieptepunt in hoe je met inwoners omgaat. Door vooraf geen draagvlak te zoeken en de kennis van ondernemers en omwonenden te benutten, verdween alle steun en ging de discussie op slot. Het CDA gelooft dat voorstellen sterker worden door samenwerking met de gemeenschap. Het college heeft de kans gemist om met inwoners te praten over woningen, groen en parkeeroplossingen. En dat is extra jammer, want woningzoekenden zijn hierdoor geen stap verder gekomen. De prijs van deze gemiste kans—en van het referendum—is hoog. Letterlijk ook: hoeveel heeft het wel niet gekost, en wat hadden we voor dat geld kunnen doen richting onze inwoners?
Pijnlijk, zeker in het licht van de aangekondigde bezuinigingen en de verhogingen van de OZB die onze inwoners raken.
Lagere OZB voor sportverenigingen
Sport moet toegankelijk blijven voor iedereen, omdat het bijdraagt aan een gezonde en verantwoordelijke samenleving, een samenleving waarin mensen betrokken zijn en elkaar ondersteunen. Het CDA wil dat de gemeente maatregelen neemt om sportverenigingen betaalbaar en toegankelijk te houden. Sportclubs in Katwijk betalen een hoog onroerendezaakbelasting (OZB)-tarief. Deze lasten komen bovenop de gevolgen van de landelijke BTW-verhoging op sport, waardoor het voor clubs steeds moeilijker wordt om financieel rond te komen. Daarom dienen we een motie in om het college op te roepen tot actie en een subsidieregeling voor de OZB-heffing te overwegen.
We moeten ervan af dat op het gemeentehuis wordt bepaald wat goed is voor de inwoners, vrijwilligers, clubs en verenigingen.
Houd sociale huur betaalbaar
Mensen kunnen pas verantwoordelijkheid nemen in de samenleving als hun basisbehoeften, zoals een eigen woning, vervuld zijn. Door de woningnood worden inwoners van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg echter belemmerd in hun ontwikkeling. Het Woonfonds is een positieve stap, en hopelijk brengt de Wet betaalbare huur in 2025 eerlijkere huurprijzen. Maar na de grootste huurstijging in 30 jaar in 2024 dreigt de huur in 2025 in de sociale sector onbetaalbaar te worden. We roepen het college op om het Rijk hierop te wijzen, zodat juist starters een eerlijke kans krijgen.
Waar blijft nieuwe woningbouw?
Wij zien uit naar de bredere discussie over het nieuwe volkshuisvestingsbeleid in 2025. Het CDA blijft zich inzetten voor creatieve woonoplossingen, zoals DUO-wonen en hamsterhuren, en horen graag van de wethouder over de voortgang hiervan. Goed dat projecten zoals Valkentij en Hoornes Noordoost doorgaan, maar nieuwe initiatieven ontbreken. De begroting belooft 169 woningen in 2025, maar noemt alleen het nieuwe project Randweg. Ook voor na 2025 blijft het vaag welke projecten daadwerkelijk woningen gaan opleveren.
Waarom wordt bijvoorbeeld niet naar locaties zoals ’t Ambacht gekeken? Het is bovendien teleurstellend dat het project Knarrenhof, woningen voor senioren, ondanks eerdere toezeggingen, nog steeds niet is gestart. Wanneer krijgen initiatiefnemers duidelijkheid?
Cultuur verdient meer dan woorden
Cultuur is onmisbaar voor onze verantwoordelijke samenleving. Omdat het mensen helpt om creatief te denken en nieuwe ideeën te krijgen. Omdat het mensen samenbrengt zoals bijvoorbeeld in musea: ze delen er verhalen en zo wordt onze identiteit als gemeenschap gevormd. Het Katwijks Museum heeft grootse plannen, maar ook het Torenmuseum en Oud-Rijnsburg hebben wensen en verdienen aandacht. Het college spreekt helaas alleen maar in vage woorden over het opstellen van een integrale uitvoeringsagenda cultuur. Hoe gaat het college concreet de verhalen van de geschiedenis van onze dorpen in de musea relevant en toekomstbestendig maken en houden? Wat is de stand van zaken?
Kwakelwei groen houden
Groen in de woonomgeving biedt rust en ontspanning, maar bevordert ook sociale verbondenheid, gezondheid en betrokkenheid. Dat brengt mij bij de Kwakelwei. Als meest versteende gemeente van Nederland verbaast het ons dat er steeds meer partijen zijn die overwegen daar te bouwen. Voor het CDA is dat geen optie. Met een motie vragen wij de wethouder om in de uitwerking van de scenario’s alle plannen met bebouwing achterwege te laten. Wij gaan nog steeds voor een Kwakelwei als een groene, educatieve en recreatieve plek voor alle inwoners van Katwijk. Wat ons betreft ook met een mooie verbinding naar Rijnsburg. In een motie roepen we het college daartoe op, met daarbij een concreet financieringsvoorstel.
Wij zijn bereid te investeren in groen en in een fijne leefomgeving!
Jongeren
In Katwijk is er voor jongeren, vooral de groep net onder de 18, niet genoeg te doen. Er zijn weinig plekken om samen te komen, en veel jongeren voelen zich daardoor beperkt in hun mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en nieuwe dingen te ontdekken. Het CDA werkt daarom samen met D66 Katwijk aan een voorstel om met jongeren in gesprek te gaan en zo te begrijpen waar zij echt behoefte aan hebben. In plaats van alleen over jongeren te praten, willen we hen zelf een stem geven.
Tot slot
De verantwoordelijke samenleving is ons alternatief voor de huidige tijdgeest en de in onze ogen lang niet altijd goede keuzes van deze coalitie, vooral als het gaat om bestuursstijl. Laten we samen werken aan een Katwijk waarin iedere inwoner zich gehoord, gesteund en verantwoordelijk voelt—voor zichzelf, voor elkaar en voor de toekomst.
Wij wensen eenieder hierbij Gods zegen toe.
Barend Tensen
Fractievoorzitter CDA Katwijk
06-12176706 | [email protected]