09 juli 2024

CDA: verbeter de gemeentelijke dienstverlening én communicatie aan sportclubs!

Na de tweede raadscommissie met vertegenwoordigers van Katwijkse sportverenigingen is het wel duidelijk: de communicatie vanuit de gemeente Katwijk naar de sportclubs moet de komende tijd op alle fronten sterk verbeteren. Het CDA merkte het afgelopen jaar tijdens werkbezoeken aan sportverenigingen op dat er toenemende kritiek was op de gemeentelijke werkwijze. Natuurlijk gaan er dingen goed maar heel vaak worden de vrijwilligers die de sportclubs in het leven houden, geconfronteerd met trage procedures, initiatieven die verzanden, onduidelijke aanspreekpunten waardoor ze van het kastje naar de muur worden gestuurd en late of geen beantwoording van vragen. Bizarre voorbeelden van gemeentelijke communicatie passeerden donderdagavond in het gemeentehuis opnieuw de revue.

Motie in de achterzak
Het CDA ziet graag, net als vele sportverenigingen, dat er binnen de gemeentelijke organisatie één vaste contactfunctionaris komt voor sportclubs, die vraagstukken of knelpunten doorverwijst naar de juiste afdeling binnen de gemeente en die ook de voortgang en correcte afwikkeling van de vraagstukken vanuit de gemeente bewaakt. Sportwethouder Spek voelde daar echter niet voor, hij ziet meer in de doorontwikkeling van het sportloket. CDA-woordvoerder Bas Drinkwaard: “De verbeteringen die de wethouder ons belooft, moeten echt voor het eind van het jaar zichtbaar zijn. We hebben al een motie in onze achterzak die we anders alsnog indienen. De ervaren houding en gedrag van het gemeentebestuur past niet bij de manier waarop wij vinden dat sportclubs ondersteund moeten worden. De breed geuite kritiek moet nu wel een concreet vervolg krijgen en daar zal het CDA nauwgezet op toezien.”

Betere communicatie
Waarom het CDA wil dat de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening aan de sportverenigingen omhoog gaat, is omdat sport gewoon super belangrijk is voor mensen. Behalve om er te sporten en te bewegen vormen sportclubs een ontmoetingsschool voor jong en oud en een leerschool over teamwork, discipline, normen en waarden. Allemaal zaken die we hard kunnen gebruiken in onze samenleving. Vrijwillige bestuurders die zich inzetten voor deze verenigingen moeten daarom op een goede manier ondersteund worden vanuit de gemeente en daarbij is communicatie een basis die op orde moet zijn.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.