17 augustus 2023

Fractieblog: Barend Tensen

Reces! Inmiddels 5,5 jaar raadslid, waaronder ruim 5 jaar fractievoorzitter van het CDA Katwijk. Een terugblik.

Het begon allemaal toen ik in 2017 meeschreef aan het verkiezingsprogramma. Met een achtergrond in politicologie, ervaring bij het CDJA op landelijk niveau en mijn vader als voormalig raadslid, was mijn interesse in politiek al stevig geworteld. Vanaf plek 7 op de lijst kwam ik net de gemeenteraad binnen, en amper 4 maanden later werd ik fractievoorzitter. Het is geweldig om het geluid van het CDA in de raad te laten horen. Ik heb het voorrecht dit als grootste coalitiepartij te hebben gedaan én als grootste oppositiepartij (vanaf deze zomer) nu mag doen. Dat levert interessante inzichten op die ik graag op een ander moment nog eens deel.

Diverse fractie
Een van de hoogtepunten is het leiden van een diverse groep mensen in de fractie, met verschillende achtergronden. Sommigen zijn sterk geworteld in de lokale gemeenschap, anderen hebben weer meer bestuurlijke expertise. Ik geniet van de algemene beschouwingen over de begroting, waarbij we wekenlang als fractie voorbereidingen treffen voor een ideologisch betoog en wijzigingsvoorstellen.

Het is geweldig om het geluid van het CDA in de raad te laten horen.

Woordvoerder wonen
De verziekte woningmarkt dwingt me als woordvoerder wonen ertoe om steeds creatieve oplossingen te vinden. Fundamentele veranderingen moeten vanuit de overheid komen, maar lokaal hebben we ons best gedaan, zoals doelgroepenverordeningen om huizen beschikbaar te houden voor starters en jonge gezinnen, flexwoningen om wat ademruimte te creëren en inzet voor betaalbare koop- en huurwoningen bij woningbouwprojecten. Een belangrijke les: politiek momentum (creëren) is cruciaal. Al sinds 2018 is duidelijk dat externe investeerders gewone woningen opkopen voor toeristische verhuur, waardoor lokale woningzoekenden in de kou kwamen te staan. Het heeft vijf jaar geduurd en vele inspanningen om het gemeentebestuur in actie te krijgen, maar uiteindelijk kwam de verandering.

Fractievoorzitter
Als fractievoorzitter ben je als een spin in het web, zowel binnen je partij als in de gemeentelijke organisatie. Je vertegenwoordigt de fractie tijdens ledenvergaderingen, leidt de fractievergaderingen en neemt deel aan allerlei overleggen met burgemeester en Griffie die gaan over het reilen en zeilen van de organisatie. Toch zijn de werkbezoeken het meest bijzonder. Niets gaat boven het je laten informeren over de uitdagingen waarmee bijvoorbeeld volkstuinverenigingen, de lokale bibliotheek, sportclubs en jongeren die een woning zoeken te maken hebben. Het winnen van de publieksprijs ‘Politicus van het Jaar 2022’ is dan een mooie stimulans.

Al met al: leerzaam, leuk en de moeite waard. Voor iedereen die twijfelt over een stap in de lokale politiek: ik kan het zeker aanraden!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.