25 mei 2024

"Goed watermanagement op Europees niveau is zeer noodzakelijk."

Als er een CDA-kandidaat voor de Europese Verkiezingen, met deskundigheid op het gebied van water en de maakindustrie, naar Katwijk wil komen, dan is het niet moeilijk om een mooi werkbezoek te organiseren. Afgelopen vrijdag namen de lokale CDA-ers Wim Driebergen, Jonathan de Mooij en Irene van der Plas CDA-kandidaat Leo van Gelder mee op een interessante toer door Katwijk.

Bubble Barrier
Eerst langs de Coast Busters in de Redschuur waar Louis van Schie alles vertelde over de Limes Bubble Barrier die er voor zorgt dat er minder plastic in de Noordzee terechtkomt. Van Gelder was onder de indruk van dit eerste bellenscherm in de monding van een rivier ter wereld.

“Een geweldig resultaat door de inzet van velen. Goed om ook op Europees niveau meer aandacht aan het vervuilingsprobleem van onze rivieren en zeeën door het gebruik van plastic te schenken.”

Made in Europe
Bij het bezoek aan SAG Alutech Nederland B.V. in ’t Heen, waar ook heel wat Katwijkers hun brood verdienen, stond de maakindustrie centraal. Onder het motto ‘Made in Europe’ is een stevige Europese maakindustrie een belangrijk speerpunt in het programma van het CDA, om onze afhankelijkheid van andere delen van de wereld te verminderen. Het bedrijf is toonaangevend in de ontwikkeling en productie van brandstoftanks van aluminium voor de Europese vrachtwagenindustrie. Directeur Rob Jongeneel liet tijdens de rondleiding zien wat erbij komt kijken om dé specialist in aluminium te zijn maar vertelde ook hoe belangrijk het is om tijdig te innoveren en dat dit niet altijd eenvoudig is. Leo van Gelder benadrukte dat het in deze onzekere tijden van groot belang is om in Europa samen te werken.

Droge voeten
Met een rondleiding en presentatie in het Koning Willem-Alexandergemaal (de binnensluis) van het Hoogheemraadschap Rijnland werd het werkbezoek afgesloten. Over hoe hier goed watermanagement in de praktijk wordt uitgevoerd leverde bij Van Gelder alleen maar lof op. “Goed watermanagement op Europees niveau is ook zeer noodzakelijk. Maar er is ook dreigende schaarste aan drinkwater. Water is onze primaire levensbehoefte en wordt vanwege de veranderende klimaatomstandigheden steeds belangrijker." 

Dat zijn uitdagingen waar ik graag mee aan de slag mee ga in het Europarlement.

Stemadvies
Nog een stemadvies voor 6 juni bij de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees Parlement: stem CDA-Europese Volkspartij, lijst 3!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.