09 oktober 2017

Katwijk ontwikkelt brede maatschappelijke agenda

Er komt één brede maatschappelijke agenda voor het sociale beleid van de gemeente Katwijk. De nieuwe werkwijze moet leiden tot meer samenhang tussen verschillende velden als vrijwilligerswerk, (jeugd)zorg, sport, gezondheid, cultuur en jongeren. In een aantal gemeenten in Nederland is succesvolle ervaring opgedaan met het werken met een brede maatschappelijke agenda.

Kenmerken van het werken met een brede maatschappelijke agenda zijn:
· Inwoners, maatschappelijke partners en gemeente stellen gezamenlijk de agenda op;
· de gemeente stuurt op het bereiken van maatschappelijke resultaten, inwoners en maatschappelijke partners gaan over de uitvoering;
· de manier van financiering van organisaties en initiatieven staat in direct verband met de bijdrage aan de doelen van de maatschappelijke agenda;
· inwoners en maatschappelijke partners worden uitgedaagd om nieuwe vormen van samenwerking aan te gaan.

Nieuwe rolverdeling
De brede maatschappelijke agenda gaat ook invulling geven aan een nieuwe rolverdeling tussen overheid en samenleving. De gemeente gaat sturen op resultaat, niet meer op activiteiten of uitvoering. Er wordt ruim baan gemaakt voor inwoners en maatschappelijke partners om bij te dragen. Maatschappelijke organisaties worden dit najaar uitgenodigd om mee te denken over de contouren van de nieuwe werkwijze. In het eerste kwartaal 2018 wordt een eerste voorstel voor de uitvoering van de brede maatschappelijke agenda voorgelegd aan de gemeenteraad. Als die met het voorstel instemt, wordt gestart met het opstellen van de inhoudelijke agenda. Dit gebeurt in nauwe samenspraak met inwoners en maatschappelijke partners.

CDA-raadslid Jonathan Weegink:
"Het CDA stelde drie jaar geleden al voor om dit te onderzoeken. We zijn blij dat dit de komende maanden gebeurt. Echt proberen om er een gezamenlijke agenda maken. Dus werk maken van participatie door maatschappelijke partners en inwoners. Op ons voorstel zal ook goed worden gekeken wat de gevolgen voor hen zijn."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.