12 augustus 2024

Maak huurprijzen weer betaalbaar

Naast een woning kopen is ook huren tegenwoordig voor veel Katwijkers onbetaalbaar en daardoor onbereikbaar. Op 1 juli is de landelijke Wet Betaalbare Huur in werking getreden om de huurprijzen betaalbaar te maken en ervoor te zorgen dat verhuurders een prijs vragen die past bij de kwaliteit van de woning. 

CDA-fractievoorzitter en woordvoerder wonen Barend Tensen wil weten hoever het gemeentebestuur is met het lokaal invoeren.

Stand van zaken
De wet verplicht verhuurders bij alle nieuwe huurcontracten om zich aan de maximale huurprijs te houden. Tensen wil van het gemeentebestuur (Durf, ChristenUnie en SGP) weten wat de stand van zaken is. Welke stappen zijn er gezet om ervoor te zorgen dat verhuurders zich aan de nieuwe regelgeving houden? Wanneer kunnen huurders in Katwijk verwachten dat de wet volledig is doorgevoerd? 

Het is ontzettend belangrijk dat de huurprijzen in Katwijk eerlijk en betaalbaar blijven.

Handhaving en controle
Een andere vraag gaat over de manier waarop de gemeente van plan is de naleving van de maximale huurprijzen en andere voorschriften uit de Wet Betaalbare Huur te handhaven en controleren. Het CDA dringt erop aan dat er duidelijke handhavingsmaatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat verhuurders zich aan de regels houden. 

Tensen roept het gemeentebestuur op om snel duidelijkheid te verschaffen over de toepassing en handhaving van de Wet Betaalbare Huur. Tensen: “Het is ontzettend belangrijk dat de huurprijzen in Katwijk eerlijk en betaalbaar blijven, zodat alle inwoners, met name starters, een passende woning kunnen vinden en niet uit hoeven wijken naar andere gemeenten.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.