CDA: 'Right to challenge: ook in de Krimpenerwaard!
Het CDA is wat ongerust dat voorstellen van het college om te komen met een voorstel voor regeling voor Right to challenge erg lang op zich laten wachten.
Right to challenge (recht van uitdagen) geeft de burgers het recht om bestaande publieke taken en voorzieningen te kunnen overnemen van de gemeente. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zwembaden en andere sportaccommodaties die nu nog de gemeente vallen, maar je kunt ook denken aan het beheer van openbaar groen. De burger daagt als het ware de gemeente uit. De verwachting van zo'n regeling is dat de kosten omlaag gaan en dat vooral het eigenaarschap en zeggenschap van de inwoners vergroot. Ons omringende steden als Gouda en Rotterdam zijn al met zo'n regeling aan de slag, de Krimpenerwaard mag hierbij niet achterblijven wat het CDA betreft.
Het CDA heeft opnieuw een motie ingediend om de Right to challenge ook in de Krimpenerwaard in te voeren. Deze motie werd met meerderheid aangenomen, ondanks een wat afwachtende houding van het college. De wethouder wilde liever wachten tot de behandeling van de nota Burgerparticipatie, het CDA zag geen noodzaak om te wachten met de behandeling daarvan (eind 2017). Gelukkig stemde een meerderheid daarmee in (tegen VBGK, SGP, CU (1 lid) en ProKrimpenerwaard).
Toelichting
De gemeente Gouda ging met de volgende informatie naar haar burgers.
Kunt u een gemeentelijke taak goedkoper of beter uitvoeren? Daag dan de gemeente Gouda uit. Gouwenaars kunnen vanaf nu een beroep doen op het 'Right to Challenge'.
"Het is een nieuwe manier om je in te zetten voor je stad. Een manier die betrokken inwoners meer verantwoordelijkheid en invloed geeft", aldus wethouder Jan-Willem van Gelder (burgerparticipatie).
De gemeente heeft afspraken met (markt)partijen om bepaalde gemeentelijke taken uit te voeren. Right to Challenge betekent dat inwoners in de wijk of stad (een gedeelte van) deze taken over kunnen nemen. Een voorbeeld is het overnemen van groenbeheer of de herinrichting van een plein of straat. Ook gemeentelijke taken in de zorg of op het gebied van sport of vervoer kunnen 'uitgedaagd' worden.
Wanneer kun je een challenge indienen?
Dat kan als:
* de challenge een huidige lokale voorziening of gemeentelijke taak betreft;
* de initiatiefnemers verbonden zijn aan het gebied;
* het initiatief een maatschappelijke meerwaarde heeft;
* de betrokken initiatiefnemers aannemelijk maken dat zij de prestatie kunnen leveren;
* de initiatiefnemers draagvlak voor hun idee kunnen aantonen bij betrokken bewoners;
* niemand door het initiatief wordt geschaad;
* de initiatiefnemers juridisch georganiseerd (bijv. in een stichting of vereniging) zijn;
* de kosten voor de uitvoering niet hoger dan de huidige kosten zijn;
* de indieners afspreken het initiatief gedurende een afgesproken periode uit te voeren.
Taken die exclusief zijn voorbehouden aan de overheid kunnen niet worden 'gechallenged'. Denk hierbij aan wettelijke taken zoals de uitgifte van paspoorten, bevolkingsregistratie, handhaving en toezicht en het verstrekken van vergunningen.