03 december 2016

CDA: steun voor nieuwbouw brandweerkazerne Stolwijk op Bovenkerkseweg

Het college stelt voor om de nieuwe brandweerkazerne Stolwijk te bouwen vlak bij waar hij nu staat: in het dorpscentrum aan de Bovenkerkseweg. Dit wijkt af van eerdere plannen om nieuwbouw te realiseren aan de Goudseweg in "de Poort". CDA is - met het college - van mening dat de locatie aan de Poort niet geschikt is.

CDA kiest met overtuiging voor de locatie Bovenkerkseweg om 6 redenen:
1. De brandweer zelf én de veiligheidsregio kiezen voor deze locatie;
2. De aanrijdtijden naar branden zijn daarvandaan korter dan vanaf de Poort;
3. De mogelijkheden om te oefenen, te parkeren e.d. zijn bij de Bovenkerkseweg beter (eigenlijk ontbreken ze aan de Poort);
4. De Goudseweg is volstrekt ongeschikt om als aanrijdroute voor brandweerlieden te dienen;
5. De aanrijdroute is ook niet veilig te maken omdat de Goudseweg zelf niet breder kan worden en omdat brandweerlieden - zelfs bij het onwaarschijnlijke geval dat er een aansluiting van de Poort op de Provinciale weg zou komen, altijd de kortste route naar de kazerne zullen nemen. Vaak over de Goudseweg dus. Niet eerst de rotonde op en dan via de provinciale weg. En als ú gebeld zou hebben naar 112 wegens een brand, dan zou u dat hopen ook!;
6. Last but not least: voor het CDA staat Veiligheid bovenaan. Natuurlijk wil ook het CDA graag huizen bouwen en kosten zo laag mogelijk houden. Maar een mensenleven is gewoonweg onbetaalbaar.

Veel partijen willen de brandweerkazerne toch bouwen in de Poort, "omdat dat al besloten was". Of omdat er dan "meer en/of duurdere huizen gebouwd kunnen worden in de dorpskern". CDA is door die argumenten niet overtuigd: nieuwe inzichten kunnen leiden tot andere afspraken. En als die inzichten gebaseerd zijn op veiligheidsafwegingen, dan is dat bepalend. Punt. 

CDA blij met uitkomst raadsbehandeling brandweerkazerne Stolwijk!
Na een heel lange periode komt er duidelijkheid over de brandweerkazerne: hij blijft in het dorpshart. Dit is goed voor de aanrijdtijden naar plaatsen waar de brandweer naar toe moet: een brand of een ander incident. Het is ook goed nieuws voor de bewoners aan de Goudseweg omdat een bouw aldaar absoluut tot verkeersongevallen zou hebben geleid. Het is ook goed nieuws voor de brandweervrijwilligers die nu over een relatief veilige weg de kazerne kunnen blijven bereiken; bovendien biedt de locatie aan de Bovenkerkseweg ook meer functionele mogelijkheden voor de brandweer om hun belangrijke werk te doen.

Kees Larooij
raadslid CDA Krimpenerwaard

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.