03 februari 2017

Coalitie torpedeert horecaconvenant

Terugblik op de Raadsvergadering van 31 januari 2017

Op de agenda van de Raad stonden maar enkele te behandelen punten, maar er werden, los van die agenda nog een vijftal moties ingediend, zodat de vergadering uiteindelijk tot half twaalf duurde. Op de belangrijkste onderwerpen kom ik onderstaand terug.

Coalitie torpedeert horecaconvenant
Het College had in november aangekondigd voornemens te zijn een convenant met de horeca in onze gemeente te sluiten, na goed overleg met de horeca zelf, de politie en de onlangs ingestelde Klankbordgroep Jongeren Krimpenerwaard. Kern van het convenant is dat horecagelegenheden tot 1.30 uur mensen mogen toelaten en om 5.00 uur gesloten moeten zijn. Voor een groot deel van onze gemeente (met uitzondering van Schoonhoven en de voormalige gemeente Vlist) zou dit een verruiming van de openings- en sluitingstijden betekenen, zoals ze nu in de APV zijn vastgelegd. Een groot voordeel van die verruiming is dat, horecagelegenheden geleidelijk kunnen leegstromen en ze niet op een bepaalde vaste tijd allemaal tegelijk moeten worden ontruimd. Dit laatste vergroot namelijk het risico dat van overlast op straat. De politie had al eerder aangegeven niet in staat te zijn om in de nachtelijke uren op verschillende plaatsen handhavend op te treden tegen overlast. Het na goed overleg opgestelde convenant leek dus een goede zaak. Een vertegenwoordiger van de horeca hield een pleidooi om het convenant vooral doorgang te laten vinden.

De vier coalitiepartijen hadden echter een motie opgesteld die de burgemeester opdroeg af te zien van het convenant en de bestaande regeling in de APV, die verschillende sluitingstijden kent per woonkern, te handhaven. Als enige reden voerden ze hierbij aan dat ze dit twee jaar geleden in het coalitieakkoord hadden afgesproken.

Het CDA voerde bij de discussie aan dat er weinig te vrezen viel van de in het convenant gegeven heldere en eenduidige regeling voor de sluitingstijden. Bij het sluiten van het convenant zal er in de praktijk weinig veranderen en het zou recht doen aan de adviezen van alle betrokken partijen.

Ondanks het feit dat de voltallige oppositie steun gaf aan het voorliggende convenant, durfden met name de VGBK en de VVD het niet aan om hierin mee te gaan, kennelijk uit angst voor het uiteenvallen van de coalitie. De motie werd aangenomen en de burgemeester concludeerde dat hij tot april 2018 (na de gemeenteraadsverkiezingen) zal moeten wachten.

Winkeltijdenverordening
Het raadsvoorstel winkeltijdenverordening was een harmonisatievoorstel en nodig om tot één verordening te komen voor onze gemeente. Het voorstel betekende in feite een bestendiging van het huidige beleid, waarbij alleen aan Schoonhoven, in verband met de toeristische aantrekkingskracht, een vrijstelling op het verbod van de Winkeltijdenwet wordt gegeven voor ten hoogste 12 zondagen per kalenderjaar. Door Pro Krimpenerwaard, D66 en de PvdA werden amendementen ingediend om het beleid op dit punt aanzienlijk te verruimen.

Omdat er in onze gemeente een vrij breed gedragen behoefte is aan zondagsrust en er uit overleg met de diverse winkeliersverenigingen geen behoefte bleek te bestaan aan verruiming van de vrijstellingsregeling, heeft het CDA tegen de amendementen gestemd. Deze werden verworpen.

R-net (randstadnet)
Door een aantal partijen in de Raad (waaronder het CDA) was er een brief opgesteld aan de provincie, om het plan R-net (buslijn 197) op enkele punten aan te passen. In de brief wordt ervoor gepleit om een aantal haltes, die volgens het R-net plan zouden verdwijnen, alsnog in de het halteschema op te nemen. Voorts wil de Raad dat tenminste eens per halfuur of per uur de bus oorspronkelijke route rijdt, dus ook door de kernen. De complete brief, die door de volledige Raad werd ondersteund, is te lezen via bijgaande link.

Zienswijze R-net

Frank Moné
raadslid CDA Krimpenerwaard

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.