09 februari 2015

Interpellatiedebat hoge lasten Schoonhoven

Afgelopen dinsdag 3 februari stond het door de oppositie partijen aangevraagde interpellatie debat inzake de hoge lasten voor Schoonhoven op de agenda.  Het CDA was de initiatiefnemer en de formele  aanvrager van dit debat. Het onderwerp heeft u in de krant kunnen volgen. Het allereerste controversiële raadsbesluit van de nieuwe gemeente Krimpenerwaard betrof de goedkeuring van de begroting 2015. In feitelijke zin een samenvoeging van de verschillende begrotingen zoals die door de vijf voormalige gemeenten was samengesteld. Alleen de hoogte van OZB moest wel worden geharmoniseerd. Dat is conform de wetgeving. Deze harmonisatie pakt voor Schoonhoven heel erg onvoordelig uit. Het OZB tarief stijgt met 34% en het totaal aan gemeentelijk belastingen met 11%. 

Vooral dat laatste percentage is van belang, immer van alleen de OZB kun je stellen dat die nu voor elke inwoner van de Krimpenerwaard  gelijk is. Onze inzet was en in ieder geval ook de rioolbelasting gelijktijdig te harmoniseren waardoor de lasten eerlijker verdeeld zouden worden en de stijging voor de inwoners van Schoonhoven  binnen de perken zou blijven. Verbijsterend was het dat met name de VVD-wethouder Boere, gesteund door de coalitie partijen, op geen enkele wijze in het debat  bereidheid toonde om met initiatieven te komen om de effecten voor Schoonhoven te repareren. Sterker nog, ze gaf in een tussentijdse bespreking hierover aan te verwachten dat deze situatie wel eens 2017 zou kunnen voortduren. Eveneens weigerde ze een petitie in Schoonhoven in ontvangst te nemen. Dit met een ietwat hautaine houding van ‘die Schoonhovenaren komen maar naar Lekkerkerk’.

Gegeven plotselinge ziekte van de wethouder is het interpellatiedebat met haar plaatsvervanger, burgermeester Bruinsma, gevoerd en hebben we in ieder geval kunnen afdwingen dat alles op alles wordt gezet om in 2016 de van deze ongelijkheid af te zijn door de harmonisatie van de overige tarieven. Het college is ons daarmee tegemoetgekomen. De ongelijkheid in 2015 blijft echter wel bestaan. Als CDA blijven we zoeken naar reparatiemogelijkheden.

De bewoners uit Schoonhoven zijn en blijven vooral boos omdat het college van zo weinig inlevingsvermogen jegens hen heeft laten blijken de afgelopen weken. Dit geldt zeker voor mevrouw Broere, die als wethouder van Ouderkerk en lid van de stuurgroep die vanaf medio 2013 met de voorbereiding van de fusie bezig is geweest, de ongelijke lastenverdeling heeft moeten zien aankomen en er de Raad pas eind december, toen het te laat was, mee heeft geconfronteerd.

Voor ons als fractie was het debat een leerzame en een ook een behoorlijke inspanning door de vele afstemming momenten met de andere partijen. Door vooral de inzet van fractie lid Frank Mone konden we dit debat inhoudelijk sterk voeren, waarvoor dank.

Jan Dekker - fractievoorzitter

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.