27 mei 2016

Veerpont Gouderak - Moordrecht: de verhalen

Het college heeft in de raadsvergadering aangegeven dat hij voor een structurele oplossing voor de veerpont Gouderak-Moordrecht een onderzoek of analyse wil laten uitvoeren naar de relevantie van deze veerverbinding. Het CDA denkt dat de bijgaande persoonlijke verhalen van inwoners uit Gouderak en Moordrecht een overtuigend beeld geven van nut en noodzaak van een veerpont voor fietsers, voetgangers en scootmobiels voor het dagelijkse leven.

Uit de onderstaande verhalen van inwoners wordt direct duidelijk wat de mogelijke gevolgen zijn, als de pont niet meer zou varen voor fietsers, voetgangers, scootmobiels e.d. Persoonlijke verhalen van inwoners, die bij mij (Hans Verkerk) binnen komen:

Deze pagina zal de komende tijd regelmatig worden aangevuld met nieuwe verhalen.

Amanda Nome Hermans

Ik wil ook graag aangeven regelmatig gebruik te maken van de veerpont vanaf Moordrecht naar Gouderak.
Het kost "veel tijd" om om te rijden. Ik ben werkzaam als verzorgende en maak minimaal 3 a 4x per week 's avonds gebruik van de pont..... Tevens zou het ook recreatief een enorme misser zijn..voor de "Fietser wandelaar en dagjesmensen"!

De heer en mevrouw Boon

Wij, wonende te Moordrecht willen dat het pontje blijft. Onze familie woont op Gouderak. Wij hebben geen eigen vervoer, dus zijn afhankelijk van de pont!!

Familie Wes
Het mag en zal toch niet zo wezen dat één persoon kan en mag bepalen dat de twee dorpen gescheiden blijven voor veel mensen en verenigingen. Wij zijn 65 jaar en weten niet beter als dat er per pont verbinding was, en moet zo blijven.

Ellen Bras
Aangezien ik voor mijn werk het veer wekelijks gebruik, wil ik u dringend verzoeken om u in te zetten voor het behoud van dit veer. Anders moet ik het hele eind omfietsen. Bij voorbaat dank voor uw inzet.

Wendy Hopmans
Dagelijks bezoeken verpleegkundigen en verzorgenden van Sanare een cliënt met hersenletsel in Gouderak. De specifieke zorg die hij nodig heeft, draagt er toe bij dat hij thuis kan blijven wonen en niet naar een verpleeghuis hoeft.

Ik hoef u niet uit te leggen wat het verschil in kosten per dag is tussen zorg aan huis of intramuraal.
Ik wens u veel succes met uw lobby het veer aan te houden!

Karin Baars
Hierbij wil ik u vragen om nogmaals te overwegen of de veerpont tussen Moordrecht en Gouderak kan blijven bestaan. Ik maak gebruik van deze pont als verpleegkundige in de thuiszorg en zou zonder veerpont een auto moeten gebruiken om mijn werk te kunnen doen.

Mirjam Grobbe
Ik hoop oprecht dat het pontje blijft varen.
Vanuit Rijswijk reis ik naar Gouderak.
Het zou voor mij een heel stuk verder reizen zijn op de scooter om naar mijn ouders op de camping te komen.

Marjolein Bakker
Bij deze wil ik u laten weten dat ik graag zou willen dat de veerpont blijft. Voor mijn werk als verzorgende reis ik regelmatig met de pont tussen Gouderak en Moordrecht. Als de pont er niet meer is zal ik om moeten fietsen en daar gaat kostbare tijd mee verloren. Ik hoop dan ook dat de pont blijft behouden!!

Joke van der Zwan
Hierbij wil u laten weten dat het voor de vrijwilligers heel moeilijk wordt om onze Zorgvilla Vivere in Moordrecht te ondersteunen. De meeste komen op de fiets of lopend, hoe moet dit nu verder.
Is er echt geen mogelijkheid om deze pont die toch regelmatig door veel mensen wordt gebruikt te behouden. Ik hoop echt dat het lukt om hier iets op te vinden,

Anoniem

Reden van het moeten blijven is het gaan naar
- de tandarts
- de hondentrimsalon
- het winkelen
- zwembad
- braderie
- Werk

En dat allemaal lopend

Pieter en Adri Oosterom
Aan de gemeente Krimpenerwaard, Dames, heren,

Ons verhaal over de pont is dat wij al 33 jaar lang over en weer varen met de pont. Onze (schoon)- ouders bezoeken wij minimaal 1 keer per week en soms wel vaker, zeker nu ze ouder en gebrekkig gaan worden. Met de fiets is het kort bij om even via de pont over te gaan. Als we met de fiets rond moeten is dat zeker een half uur extra fietsen per keer. Dus ruim een uur per bezoek. Wij vinden dat de gemeente of anders andere bevoegde instanties moeten zorgen dat er minimaal op werkdagen een betrouwbare verbinding moet blijven.

Familie Slegtenhorst
Wij zijn voor het behouden van de veerpont. Wij wonen aan de dijk, aan Gouda-kant. Maar wij maken graag fietsend of lopend gebruik van de pont. En de k is aan de mensen die gebruik maken van het zwembad, die hier naar de slag komen of de mensen die naar school gaan en gebruik maken van de leuke winkels in Moordrecht. Deze dienst moet blijven bestaan!

Een bewoner van Vivere Wonen
Namens een van onze bewoners, die gebruikt maakt van de veerpont, deze mail voor behoud van de pont: Nee, nee,nee! De economisch belangrijke en fijne veerpont Moordrecht/ Gouderak mag nooit verdwijnen!

Antonia Bleker
Ik wil ook mijn stem geven: iig een fietspontje, de auto's kunnen wel om. Zeker voor de kinderen die veiliger ónder de dijk in Moordrecht rijden dan óp de dijk van Gouderak... naar Gouda. Dus verander de autopont in fietspont zou ik zeggen.

Marjo van den Wijngaard
Hierbij wil Ik laten weten dat de veerpont behouden moet worden. In mijn werk als verpleegkundige maak ik regelmatig gebruik van de pont. Als ik helemaal moet omfietsen om van Moordrecht naar Gouderak te komen kost dat veel te veel tijd. Hopelijk komt er gauw een oplossing voor.

 

Ad Verkerk
Als bewoner van Gouderak woon ik al sinds 1974 op de Grutto 2 te Gouderak.

Vanaf deze tijd doe ik geregeld het grootste deel van mijn boodschappen in de winkels in Gouderak .Ondanks deze situatie maak ik wekelijks gebruik van het Veerpontje tussen Gouderak en Moordrecht om boodschappen te doen in Moordrecht. Bijvoorbeeld bij Kruidvat en bij Albert Hein, waar een pinautomaat staat van ING. Voor een speciale bos bloemen, doe ik mijn inkopen bij Slingerland. Ook maak ik als het te druk is bij mijn kapper in Gouderak gebruik van de kapperszaak HAIR in Moordrecht.

Het eventueel definitief uit de vaart nemen van het huidige veerpontje veroorzaakt veel milieu -problemen. Dan moet ik gebruik gaan maken van de auto om over de dijk naar Moordrecht te rijden, of om boodschappen in te gaan doen in Gouda. Dit is voor de ondernemers in Moordrecht geen goede zaak.

Als alternatief voor de huidige veerpont lijkt mij het beste om een veerpontje te laten varen voor alleen voetgangers en fietsen. Dit kost minder geld en is meer rendabel.

Karin
De pont Gouderak moet blijven en wel om de volgende reden: Ik maak gebruik van de pont om op de fiets met mijn twee jonge kinderen naar het buitenbad in Gouderak te gaan.

Corrie Speksnijder
Waarom dat het pontje moet blijven!

Ik ben een vrouw van 31 en hoewel het niet zichtbaar is (thank God for that) heb ik 3 cva's doorgemaakt. En voor de niet medici: 3 beroertes. De eerste 2 heb ik niet gemerkt. Na mijn 3de, die ik als bestuurder van een auto doormaakte, had ik afasie. Ik begreep alles kon alleen helemaal niets meer zeggen of schrijven!

Heel vervelend allemaal vooral omdat het weken duurt voordat je mag gaan revalideren in een revalidatiecentrum. Na vele onderzoeken en eindelijk een juiste doorverwijzing kon ik revalideren bij een logopediste in Moordrecht, super! Want zo'n taxibusje naar Gouda is nou niet dat je zegt super, daarnaast de zorgkosten voor het medisch vervoer liggen ook op iemands bord. Nu gaat het inmiddels goed, ik werk gewoon weer bij mijn werkgever en praat en schrijf weer. Maar de afasie gaat nooit ik herhaal NOOIT over! Dat betekent dat ik terugvallen heb en dan nogmaals naar de logopedist ga voor ondersteuning. Uiteraard in Moordrecht. Oorzaak is een syndroom wat er voor zorgt dat mijn bloed stolt en mijn aderen van binnenuit dikker worden, conclusie uiteindelijk meer beroertes en ja het is dodelijk. Nu kunnen we stellen dat de gemeente Krimpenerwaard waarschijnlijk allemaal medische logopedisten, fysiotherapeuten en dat soort ongein heeft; alleen hoe wil je die vanuit Gouderak bereiken? Met de bus naar Lekkerkerk, Stolwijk in je scootmobiel? Want zeg nu zelf dat is toch niet te doen! Of neem je de pont (die weinige dan als vervoerskosten declareren), die je in 1 minuut op de plek brengt waar je deze zorg wel kunt ontvangen!

Natuurlijk is het vervelend voor de sociale contacten, verenigingen, boodschappen en het werkverkeer, die duidelijk dagelijks de pont gebruiken. Maar als gemeenten met een zorgplicht vraag ik me af of voor die mensen die hun eerstelijns zorg in Moordrecht krijgen, ook binnen de gemeenten Krimpenerwaard zo efficiënt kunnen worden behandeld?

Marijke Lingen
Wij willen zeer graag dat de pont blijft varen omdat:
* Wij een Bakkerij hebben en veel klanten van Gouderak in onze winkel ontvangen,
* En er ook veel kinderen en volwassenen op de sport verenging zitten,
* Er veel mensen van Gouderak bij het Kruitvat en de Aldi hun boodschappen kopen,
* En er veel mensen van Moordrecht op Gouderak naar de slager gaan omdat wij op Moordrecht GEEN slager meer hebben,
* Er ook verschillende kinderen van Gouderak IN Moordrecht of andersom op de scholen zitten,
* en niet te vergeten de zwemlessen die ook over en weer gevolgd worden.

Zie dus, er zijn voldoende overwegingen om de PONT in de VAART te houden .
En niet te vergeten, ook nog eens de fietsers die prachtige routes via de Pont volgen.

Cea en Jilles jr. van Herk
Hierbij willen we laten weten dat we het behoud van de pont graag willen ondersteunen!!
Ten eerste vaart onze zoon Jilles wekelijks meerdere malen over om naar de zorgboerderij te gaan voor hem zou het heel erg zijn en niet goed en veilig als hij dan helemaal rond moet met de scootmobiel. Zelf doe ik vrijwilligerswerk in het zorghotel Vivere in Moordrecht en ben dan in een wip aan de overkant.
Al met al de pont moet hoe dan ook blijven!!!!!!

Harry Berkouwer
De Pont vormt een onmisbare verbinding tussen de dorpen Gouderak en Moordrecht!
Zelf maken wij daar veel gebruik van, onze familie woont in Moordrecht dus er is visa versa veel verkeer. Voor woonwerk een geweldige schakel van verkorten van reistijd en minder autoverkeer op het Middelblok. Dit geldt zowel voor mensen die wonen in de Zuidplas, werken in de Krimpenerwaard, als andersom.

Geen onnodige kilometers. Het veer zorgt al honderden jaren de verbinding tussen de dorpen die afhankelijk zijn van elkaar. Grote Rivierenpad LAW 6 loopt over het veer: deze langeafstand wandeling loopt over de veerverbinding naar de Krimpenerwaard.

Binnen de gemeente Krimpenerwaard willen we het bezoek aan dit gebied vergroten, dus daar hoort een goede veerverbinding bij!

KRIMPENERWAARD IS GASTVRIJ!

Vele dingen zijn al genoemd, de winkels, opticien, warme maaltijden, verenigingen, zwembad enz. kortom een onmisbare schakel voor beide kernen. Zeker voor ouderen en mensen die geen auto meer rijden is de pont een prachtige oplossing om lang zelfstandig alles te regelen, denk aan winkels en opticien.

Het moet voor de bestuurders toch wel duidelijk zijn dat voor de vitaliteit van de kleine kernen (Moordrecht en Gouderak) de pont niet weg kan!

KORTOM:
Moordrecht en Gouderak hebben elkaar hard nodig. Daar hoort een goede veerverbinding bij!

M. de Gier
Waarom de pont voor mij belangrijk is:
Ik woon in Gouderak en werk bij de Albert Heijn in Moordrecht. Als de pont niet meer vaart, dan moet ik met de fiets rond fietsen. Dit is door medische redenen haast niet mogelijk.

Marry
De pont tussen Gouderak en Moordrecht moet blijven varen en wel om de volgende reden: er zijn heel veel mensen die er gebruik van maken om naar het zwembad te gaan, de winkels en om sporten.

Hanneke Domselaar
Waarom moet de pont blijven? Omdat hij er zo bij Gouderak en Moordrecht hoort. Het pontje was een van de charmes toen we 40 jaar geleden in Gouderak kwamen wonen.

Ik heb in het voor-en najaar schilderles in Moordrecht. Ik vond het heel handig dat ik dat had gevonden in Moordrecht dan kan ik er op de fiets naar toe en hoef ik niet met de auto ergens anders heen. Een auto heb ik niet altijd tot mijn beschikking, mijn fiets staat altijd klaar. Mijn vriendin woont in Moordrecht, ook fijn om met de fiets of lopend over het pontje er heen te gaan. Onze tandarts zit in Moordrecht. Ik doe regelmatig boodschappen in Moordrecht in de verschillende winkels en vele met mij. Wat te denken van de toerfietsers die over het pontje gaan en de mensen van verenigingen en kerkgangers. Het zwembad, zomers Moordrechtenaren naar Gouderak en 's winters Gouderakkers naar Moordrecht. De sportschool in Moordrecht trekt ook veel Gouderakkers. Het is toch een beetje zot, als je zo sportief bezig wilt zijn, dan met de auto zou moeten. De pont moet blijven, misschien dan een kleinere alleen voor de fietsers en voetgangers, de auto's kunnen wel om rijden.

Familie A. Schouten

Het blijven van de veerdienst is absoluut noodzakelijk. Gouderak en Moordrecht hebben van oude tijden af zeer nauwe banden.

Wij persoonlijk hebben er veel belang bij dat deze blijft varen, op zijn minst voor voetgangers en fietsers, omdat we mantelzorg verlenen bij iemand op Gouderak.

Daar we als gezin maar over een auto beschikken, is dat des te meer noodzakelijk.
Maar ook voor schoolgaande kinderen, toerisme, openluchtzwembad ed. moet deze dienst er gewoon zijn!

Marianne van Elteren
Mijn man en ik fietsen graag.

Wij wonen in Moerkapelle en we fietsen veel in de Krimpenerwaard. Daarom zou het voor ons jammer zijn als het pontje uit de vaart genomen wordt.

Wij gebruiken het vaak. We kijken na de winter ook uit naar de tijd dat het pontje op zondags weer gaat varen. Wij zouden wel willen dat hij het hele jaar ook op zondag vaart.

Voor de inwoners van Moordrecht en Gouderak is het helemaal erg als deze verbinding verloren gaat.
Is er bij de provincie geen subsidie te halen. Om kleine dorpskernen leefbaar te houden?

Joke Schouten
De pont moet blijven !
2 dagen per week ben ik vrijwilliger in de Gouderakse Bakkerswinkel.
En ik woon Middelweg 45 in Moordrecht.
Mijn bejaarde moeder woont ook in Gouderak en daar ga ik vaak heen.
Het zou voor ons een groot probleem worden als de pont verdwijnt.
Uit milieuoverwegingen neem ik graag de fiets.
Maar als ik 's morgens om half 7 begin in de Bakkerswinkel moet zijn, ga ik toch echt niet Gouda rond fietsen.

Dus hopen we dat de politiek zijn best doet om in ieder geval een voet/fiets pontje te laten varen.
De pont is dus voor mij heel belangrijk.

 

Familie Kersseboom
Ook wij willen graag van deze mogelijkheid gebruik maken om te vechten voor het behoud van onze pont. De pont heeft zeker een ongekende waarde voor beide kernen (Gouderak en Moordrecht). Zo zijn we voor onze tandheelkundige hulp en voor de brillen en lenzen afhankelijk van onze buren in Moordrecht. Natuurlijk kan je daar ook met de auto naar toe, maar als je positief wil bijdragen aan het milieu is dit eigenlijk geen optie.

Onze jongste dochter is lid van het jeugdorkest van Kunst na de Arbeid en zou eigenlijk door kunnen naar het grote orkest, maar omdat de pont na acht uur 's avonds niet meer vaart en straks dus helemaal niet meer, zal ze van deze vereniging af moeten, want ik laat haar 's avonds niet alleen langs die twee dijken met de nodige onveiligheid rijden. Maar ook familie bezoek aan de andere kant van de IJssel wordt een milieubelastende zaak als we dit niet meer met de fiets af kunnen omdat de pont niet meer vaart. Maar ook vanuit Moordrecht kunnen mensen die 's-avonds gebruik maken van het verenigingsleven aan deze kant van de IJssel. Waarvoor het wegvallen van de pont een belemmering wordt.

Nu snap ik best dat het voortbestaan van de pont in zijn huidige vorm niet rendabel is. Maar waarom vast blijven houden aan deze oude diesel-auto-pont? Wellicht is er een duurzamere mogelijkheid te realiseren met een elektrisch aangedreven en op zonne-enerige geladen voet- fietsveer. Ben ervan overtuigd dat deze vorm van veerverbinding zeker levensvatbaar is, zeker als deze bemand zou kunnen worden met oud schippers, zoals het veer tussen Ouderkerk aan de IJssel en Hitland (Nieuwerkerk aan den IJssel).

Verder heb ik mij zitten verbazen over het artikel in het laatste Kontakt over de mogelijkheden van een OV-verbinding over het water. En ja-hoor, het 'OV- achterstandsgebied Krimpenerwaard-west' moet het maar blijven doen met uiterst minimaal OV en dat ook nog over de enige ontsluiting die over een dijk gaat die alles behalve veilig en doeltreffend is. En dan raken we onze enige 'ontsnappingsroute' straks ook nog kwijt. Het zou mooier zijn als we de eerste situatie op een positieve manier zouden 'kwijtraken' en die laatste in zijn volle glorie laten bestaan.

Nee, neem dan het oostelijk deel van de Krimpenerwaard. 3! volwaardige veerverbindingen en nog een voet-en fiets veer! Meerdere malen per uur en over een langer deel van de dag mooie busverbindingen van en naar Gouda, Utrecht en Rotterdam via uiterst moderne en efficiënte provinciale wegen. Vanuit alle kernen aan die kant van de waard mooie busverbindingen op die doorgaande OV-routes. Mooie veilige fietspaden en/of ventwegen ook in die richtingen waar het als fietser goed toeven is. En nu als kers op die toch al rijk versierde OV-taart nog een waterbusverbinding over de Lek. Tjonge je zal maar met zulke 'slechte verbindingen' moeten leven! Ach ja we hoeven daar zelfs niet van te dromen. Nee hoor. We moeten het maar zien te doen met 1 maal per uur een bus van en naar Gouda of Krimpen, die overigens nog beroert aansluit op andere verbindingen. Met het pontje, jawel!, had je nog de uitwijk mogelijkheid om van 2x per uur een bus te nemen van en naar Gouda of Rotterdam Alexander. Maar hoe lang nog?! Dan hebben we nog een dijk waar je als fietser je leven niet zeker bent. En daar komt ie weer, ons pontje, ons enige stukje vervoer over water wat we nog hebben, maar wat we dus kwijt raken. Maar gelukkig hebben we de auto nog en een héle mooie Gouderakse burg, waar trouwens ook de rest van de Krimpenerwaard gebruik van mag maken. Maar ja, die dijk!

Het zou wethouder Neeven sieren als hij eens een half jaartje of zo aan de mooie westkant van de waard zou komen wonen en in die tijd onze OV en verkeersvoorzieningen eens zou proberen. 100 tegen 1 dat:

1.De nut en noodzaak van ons pontje onomstotelijk is bewezen
2.Het OV- een enorme kwaliteitsverbetering zal krijgen. Waterbus?
3.Er veiligere fiestpaden zouden komen richting Gouda en Krimpen
4.De onsluiting van onze kernen beter geregeld gaat worden.
5.Hij hier nooit meer weg zou willen omdat het ondanks alles toch enorm goed toefen is aan deze kant van de waard

Kortom. De hele fusie van de kernen in de Krimpenerwaard heeft wat de openbare voorzieningen, zoals gemeentelijke diensten, OV en andere belangrijke onsluitingsverbindingen, ons geen goed gedaan en het zal er zeker niet beter op worden gezien ons 'geringe inbreng en belang'. Maar we moeten er wel voor waken dat wij wat dat betreft een soort 'achterstandsgebied' worden wat deze voorzieningen betreft. En daar helpen mooi opgehoogde straten en pleinen in onze kernen niet bij. Want als je daar moeilijk vandaan en terug kan komen is die glans gauw vergaan.

 

Nettie Nomen-de Jong

Vanmorgen las ik in het Kontakt om persoonlijke verhalen te vertellen waarom de pont behouden moet blijven.

Ik fiets minstens 3 keer per week vanaf de IJsseldijk, ter hoogte van de Lageweg, via het pontje naar mijn 91-jarige moeder in Moordrecht. Samen met mijn 2 zussen zorg ik voor haar.

Omrijden is niet zo erg als het mooi weer is, maar als het regent of waait is het toch een heel eind én je moet ook weer terug natuurlijk.

Ik kan me gewoon niet voorstellen dat er geen pont meer is en hoop dat er snel een oplossing wordt gevonden.

 

Familie Jeroense
Als inwoners van Moordrecht willen wij graag meedoen om de veerpont Moordrecht-Gouderak in de vaart te houden.

Als zwemmers maken wij dagelijks gebruik van de pont om in zwembad De Baan onze hobby te beleven. Met het verdwijnen van de pont is dat afgelopen omdat omrijden via de brug met de fiets veel te veel tijd kost. Daarom: LAAT DE PONT AUB. BLIJVEN.

Veel kinderen uit Moordrecht maken zomers ook gebruik van de pont om te gaan zwemmen. En dan noemen we ook nog de toeristische fietsers die graag door de prachtige Krimpenerwaard fietsen. Daarom: LAAT DE PONT AUB. IN DE VAART ( OF EEN VEER, IN WELKE VORM DAN OOK).

We zien uit naar een positieve beslissing.

Thea Wevers
Ik wil dat de pont blijft varen, omdat mijn dochter en kleinkinderen in Gouderak wonen en ik niet altijd met de auto kan, maar wel lopend en met de fiets. En dat zou dus niet meer mogelijk zijn als de pont niet meer vaart, ik vind dus dat de pont moet blijven varen. 


Ronald en Dini Grobbe
Wij komen al jaren naar de Krimpenerwaard als kampeerder op het terrein in Achterbroek. Komende vanuit Den Haag maken wij gebruik van het pontje Moordrecht-Gouderak. Ook maken wij met medekampeerders vaak fietstochten en wordt van het pontje veelvuldig dankbaar gebruik gemaakt bij een rondje IJssel. Ook doen wij regelmatig boodschappen in Moordrecht.

HET RONDJE EN DE HEEN EN TERUGREIS WORDEN WEL HEEL VEEL LANGER ALS DE PONT GOUDERAK-MOORDRECHT VERVALT.

Het zou heel fijn zijn als de pont voor voetgangers, fietsers en anderen behouden blijft.Mocht het pontje niet meer varen kunnen we ook de marktdagen Moordrecht helaas niet bezoeken.

Ria Landwier
Natuurlijk moet het pontje blijven!
Het is een fijne verbinding tussen de omliggende dorpen Berkenwoude, Gouderak, etc. De grotere winkels zijn daarmee lekker bereikbaar.
En een fietstocht is via het pontje ook erg gezellig.
Hoop dat de pont mag blijven varen, vooral voor fietsverkeer.

Theo Vergeer
Voor mij is het veer zeer belangrijk.
Mijn echtgenote leeft niet meer, dus ga ik 4 maal per week warm eten bij Hapsikee.
Over Gouda rond rijden is wel erg ver.
Als ik op zondag wil gaan fietsen, neem ik de pont en ga ik een half ommetje fietsen: Gouderak-Berkenwoude-Lekkerkerk-Krimpen-Ouderkerk of Gouderak-Lekkerkerk-Schoonhoven-Haastrecht-Moordrecht.
Zonder het veer heb ik een groot probleem.

Anita Wevers
Mijn rededen om ( met de fiets / lopend ) met de pont over te varen (behouden) zijn divers.
- familie (dochter en moeder)
- vrienden
- werk; ik werk bij de gemeente Zuidplas en 's zomers fiets ik graag naar mijn werk
- sport; ik ben lid van de sportschool in Moordrecht
- winkels oa de brillenwinkel; kruidvat; primera en aldi
- de chinees en andere restaurantjes in Moordrecht
- en ook nog daar ik in het zwembad "de Baan" werk en anders veel bezoekers uit Moordrecht zou missen met banenzwemmen, leszwemmen en vrijzwemmen.

Ingrid van Beek

Ook wij maken 1 a 2 keer per week te voet of met de fiets gebruik van het pontje om de voorzieningen in Moordrecht te bereiken. Dus behoud van deze verbinding is nodig voor Gouderak (en ook voor Moordrecht zodat bv de kinderen uit Moordrecht zelfstandig ons zwembad in Gouderak kunnen bereiken).

Familie van Driel
Graag uw extra aandacht voor de schoolgaande kinderen die gebruik maken van de veerpont.
Onze kinderen hebben vriendinnen die in Gouderak wonen en zijn dus erg afhankelijk van de pont.
Ze hebben niet alleen te maken met vriendschap die zo toch heel lastig word gemaakt, ook hebben ze te maken met projecten op school waarbij ze moeten samenwerken.
Als ze dit allemaal op de fiets moeten doen dan zijn ze veel te lang onderweg en hebben dan nog minder tijd voor andere dingen en niet te vergeten de sociale contacten?

Ook zijn er heel veel kinderen en ouders die graag gebruik maken van het zwembad in Gouderak.
Als de pont niet meer zou varen heeft dit ook ernstige gevolgen voor het zwembad en dit zou toch heel erg jammer zijn!

En denkt u ook aan de mensen die familie hebben in Gouderak en die dit lopend of met de fiets kunnen doen? En dan heb ik het nog niet eens over het winkelend publiek die over en weer hun boodschapjes kunnen doen? En de toneelvereniging Grimas?

Alstublieft!!! de veerpont is erg belangrijk voor de Krimpenerwaard!
Wij hopen op uw steun!

A.E. van Golde
Als eerste punt vind ik het zeer belangrijk dat het pontje Gouderak-Moordrecht blijft omdat er daar diverse winkels zijn waar we regelmatig heen gaan omdat deze in Gouderak niet zijn. Kruidvat drogist / AH Supermarkt / voetverzorgingstudio en zo nog wat.Ook moet ik zeer regelmatig even naar ''De Meelmolen op Nieuwerkerk a/d/IJssel om meel te halen voor ons brood en als ik iets moet doen bij mijn werkgever Heijkoop kraanbedrijf te Nieuwerkerk. Even snel met pontje over de dijk uit en ik ben er.

De andere optie is dus vanuit huis de dijk terug uit richting Gouda 3km dan de sluis over met vaak de nodige irritatie van trage vrachtwagens of trekkers voor me die naar de A20 moeten.

Het is gewoon zo'n 10 km om rijden en kost best veel tijd. Even naar zevenhuizen naar het tuincentrum of Hornbach Nieuwerkerk is ook allemaal best ver om.

Er zijn bij cafetaria Hapsikee te Gouderak een paar oudere heren die al jaar en dag 's-avonds daar de warme maaltijd komen eten vanuit Moordrecht die straks met openbaar vervoer maar moeten zien dat ze er komen.

Kortom vind ik het sociaal en maatschappelijk gezien niet kunnen dat deze toch zeer handige verbinding verdwijnt en weliswaar maak ik er persoonlijk gebruik van met de auto wat misschien niet meer kan ,maar in de zomer is het voor fietsers en zwemkinderen een must.

Als de gemeente of het rijk betaald zal er toch wel een paar vrijwilligers zijn die het schuitje willen varen.

Leonie Heuvelman - Bek
Waarom voor mij de pont moet blijven:
3 keer in de week ga ik naar mijn werk in Moordrecht.
Mijn kinderen en ikzelf korfballen bij IJsselvogels in Moordecht.
In werk in zwembad de Baan in Gouderak en ik ben bang dat als de pont niet meer vaart, wij minder bezoekers krijgen en daarom misschien wel dicht moeten.

Arjon Bitter
1 Persoonlijke mening is dat voorzieningen die bij Gouderak horen een meerwaarde hebben en we deze proberen te behouden.
2 Mijn vaste vrijwilliger gaat graag op de fiets over het pontje elke week minimaal twee x om onze Gouderakse Bakkerswinkel te versterken. Moet je toch niet willen dat ze in een auto moet komen terwijl overheden fietsen stimuleert.
3 Een andere vrijwilliger moet elke week voor haar betaalde baan, om thuis rond te komen, op de fiets richting Capelle. Kan niet autorijden. Elektrische fiets is ook geen optie in haar situatie.
4 Gisteren koffie met gebak toeristen (wat regelmatig gebeurd), dit x uit Duitsland uitgelegd dat ze ook van hun wandeling een rondje Gouda kunnen maken en op een mooie manier gebruik kunnen maken van het pontje.
5 Slagerij wordt gemist in Moordrecht en maken veel mensen gebruik van pontje om bij onze slagerij te kopen. Ook beter dan dat ze in de auto stappen naar... en goed voor de Krimpenerwaard kleine winkelkernen. Zijn echt kwetsbaar.
6 Zwembad heeft de veerzegels al aangeboden voor dit seizoen. Dus kun je je klanten niet laten zitten. Dat heeft met een zekere verantwoordelijkheid van de ondernemer op de pont te maken.

Vaak mogen voorzieningen berekend worden in winstgevendheid. Maar als nog maar een paar jaar geleden provinciale staten heel veel geld besteed aan een nieuwe pont, met de wetenschap van een nieuwe brug binnen korte tijd. Daar zal daar een argument van belang voorzieningen geweest zijn. En anders hebben ze geslapen 'Voorzieningen mogen wat kosten' als dit argument daarin gebruikt is. Lokale overheden zouden dit als argument sterk kunnen vinden.
Vraag is of het 'hart' van de ondernemer hier ook zo in staat gezien de gebrekkige communicatie van de laatste jaren. Of is dit een manier om zijn probleem kenbaar te maken. Het werkt wel, maar het zou niet mijn manier zijn.

Onze Gouderakse Bakkerswinkel heeft het ook zwaarder gekregen nadat andere voorzieningen makkelijker bereikbaar zijn. Dus ligt het plan om na de zomervakantie trouwe klanten te werven en weekstempels te geven. Als je 53 weken een x een brood in de week gekocht hebt ( dit hoeft niet aansluitend te zijn, je kunt na twee jaar ook 53 stempels hebben) een lekkere grote taart van 8 tot 10 personen te goed hebt! Ludiek kunnen we ook een strippenkaart voor ons pontje geven voor gratis overtochten als we daarmee ons pontje een klein beetje kunnen helpen!

Namens het team van De Gouderakse Bakkerswinkel

 

Tineke Noorlander
Moordrecht en Gouderak dienen niet gescheiden te worden maar bij elkaar te worden gehouden door middel van de veerpont!

* Vele kinderen sporten over en weer in Gouderak en Moordrecht (korfbal, judo, dansen (Zin in Bewegen), scouting, gym).
* Vergeet ook het zwembad niet! Vele Moordrechtenaren komen bij naar het zwembad in Gouderak. Deze Moordrechtenaren kan het zwembad ook zeker niet missen (voortbestaan zwembad in gevaar!).
* Hoe vaak steken de Gouderakkers niet over voor de winkels in Moordrecht (Aad & Marijke, Kruidvat, Dio, Aldi, Slingerland, Primera)? Heel veel.
* Mijn moeder heeft vaak een uitje naar Moordrecht. Zij durft niet meer te fietsen over de dijk en heeft geen rijbewijs. Zonder veerpont zou ze dan afhankelijk zijn van anderen. En met haar vele andere oudere mensen.
* Ook bij braderieën, rommelmarkten over en weer wordt gebruik gemaakt van de veerpont.
* De kerken over weer ... vergeet ook deze niet.
* Ook zitten er kinderen van Gouderak op Moordrecht op school en wellicht ook andersom.
* Ik ben vast nog iets vergeten maar duidelijk is:

Moordrecht en Gouderak dienen niet gescheiden te worden maar bij elkaar te worden gehouden door middel van de veerpont!

 

Dick Boom
Voor mij is het belangrijk dat de pont in de vaart blijft. Ik ga 2 à 3 keer per week naar zorg - kinderboerderij "in de Krom". Daar doe ik vrijwilligerswerk. Gezien mijn medische situatie (chronische ziekte) wil ik graag gebruik blijven maken van de pont. Rond fietsen lukt mij niet altijd. Ook zie ik vaak mensen / kinderen uit Gouderak die op bezoek komen bij ons op de kinderboerderij. Wij gaan zelf ook regelmatig naar Kruitvat en Aldi e.d. in Moordrecht. Dus is de pont zeker voor Gouderak en Moordrecht belangrijk.

Jolanda Rietveld
De veerpont is voor ons van heel groot belang, omdat mijn moeder in Moordrecht woont. Zij is mijn achterban als ik door omstandigheden het niet red om op tijd mijn thuiswonende gehandicapte dochter van de bus te halen. En als de pont niet meer vaart, moet mijn moeder of omfietsen of met 2 bussen. En dat is op deze momenten helaas geen optie, omdat zij dan i.p.v. met 5 minuten bij ons kan zijn, zij er minstens een half uur à 40 minuten over doet!

Familie Boven
Wil graag dat de pont blijft varen. Heb mijn werk in Moordrecht heb zelf geen rijbewijs en gaat graag met mijn kindjes over varen om boodschappen te doen. En voor de oudere mensen is het ook een gemis als de pont niet meer gaat varen hun loopje kunnen ze dan niet meer doen. Laat alsjeblieft het pondje varen!!

Lenie Heijkoop
Ik hoop dat de pont Moordrecht-Gouderak blijft omdat mijn kinderen en kleinkinderen in Gouderak wonen en ik pas regelmatig op, wat heel moeilijk wordt als er geen pont vaart daar ik alleen een fiets heb en het te gevaarlijk vind om rond te fietsen.

Soraya Stam
De reden dat ik wil dat de pont blijft is: ik heb een moeder met een longziekte die veel hulp nodig heb ik vaar altijd met de pont over naar Moordrecht om daar de bus naar Nieuwerkerk te kunnen pakken. Ik heb geen rijbewijs dus is mijn enige manier om op mijn bestemming te komen met mijn 2 dochtertjes

Marianne van der Wal
Er zijn tal van redenen waarom het veerpontje zou moeten blijven! In deze huidige situatie? Dat schept wel vraagtekens bij ons! En dat komt door de ponteigenaar! Henk en Arnold zijn goed! Maar hiervoor vind ik dat het veerpontje zou moeten blijven bestaan: Voor iedereen die geen auto heeft, voor de mensen en kinderen die gaan zwemmen in Gouderak, voor logopedie in Moordrecht, sportschool in Moordrecht, korfbal in Moordrecht, werkende mensen in Moordrecht of Gouderak, mensen met een scootmobiel. Enz enz... Oh ja zou het voort kunnen zetten in de vorm van een stichting dat bv de gemeente Krimpenerwaard beheerder is.

Tamara Evengroen
Sinds enkele maanden gaat mijn zoon Ian naar de logopedie in Moordrecht. Dit omdat zijn woordenschat ver onder de maat is. Het heeft enkele weken geduurd eer dat hij een vertrouwensband kreeg met de logopediste. Sindsdien gaat hij met kleine stapjes vooruit. Ik ga elke week met mijn zoon de pont over, wat hij overigens geweldig vind, maar het is ook gemakkelijk en snel. Als de pont niet meer zou varen dan moet ik voor een half uurtje logopedie om fietsen. We zijn dan langer onderweg dan dat we bij de logopediste zijn. Echter zou ik het ook zeer vervelend vinden als we op zoek moeten naar een andere logopediepraktijk, nu zeker nadat mijn zoon zich zo vertrouwd voelt bij deze logopediste. Dus bij deze stellen ik en mijn zoon het zeer op prijs als de pont of een eventuele voetveer blijft bestaan!

Bou Huisman
Mijn verhaal, waarom ik de pont wil behouden is dat er over en weer bezoeken plaats vinden aan verenigingen e.d. zoals Scouting Moordrecht, IJsselvogels, VV Moordrecht, de Baanders, de schaakclub, Historische Vereniging en nog wel andere, die ik zo niet weet. Verder het bezoek aan winkels, de horeca, de zwembaden, kerkbezoek, familiebezoek over en weer e.d. Tevens is het voor voetgangers niet te doen om rond te lopen, voor fietsers is het 5,5 km., wat voor kinderen ook te ver is. De kinderen die nu zelfstandig over de pont mogen naar vereniging en/of zwembad mogen/kunnen niet over de drukke dijk, veel te gevaarlijk. Ook de oversteeksituaties nabij de Julianasluis zijn verre van veilig. Het kan en mag niet zo zijn dat er voor het autoverkeer een mooi alternatief is gekomen, waar het langzaam verkeer nu de dupe van wordt. Hopende dat er veel respons komt en dat we de pont kunnen behouden.

Janny Slaman
Ik wil graag dat hij blijft varen, omdat ik op Moordrecht werk!

Jade Jongeneel
Wij zouden erg graag willen dat het pontje blijft varen, in ieder geval voor voetgangers en fietsers. Met name in de zomer maken wij er gebruik van om met de kinderen naar het zwembad in Gouderak te gaan. Als de pont niet meer zou varen, zullen wij hier minder snel nog heen gaan omdat het dan veel te ver is, zeker met kleine kinderen. De kinderen vinden het sowieso ook geweldig leuk om met het pontje over te varen. Verder is het gewoon iets wat bij Moordrecht en Gouderak hoort en dat zou echt behouden moeten blijven. Ik hoop het echt.

Esther van Berk
Hierbij een aantal redenen (er zijn er nog tientallen meer). Vanuit Gouderak zijn in Moordrecht belangrijk:
* De kerk
* De winkels (opticien, drogist, Aldi, bloemenwinkel, etc)
* Sportverenigingen
* Scouting
* Logopedie

Maar ook: kinderen die bij de Waterscouts in Nieuwerkerk zitten, kunnen nu met de fiets. Dat is bijna geen doen als de veerpont stopt, want dan verdubbelt de reistijd en is het geen half uur maar een uur enkele reis.

Vanuit Moordrecht is in Gouderak belangrijk:
* De winkels (slager)
* Het zwembad
* Fietsen in de Krimpenerwaard

Zoals gezegd zijn er ongetwijfeld nog veel meer lijnen waarmee de beide dorpen aan elkaar verbonden zijn. Het zou zowel voor de bewoners als voor de voorzieningen die er aan beide kanten van het water zijn en die elkaar nu heel goed aanvullen, dramatisch zijn als deze korte, snelle en vooral betrouwbare verbinding verloren zou gaan.

Anoeska Datema
Kunnen we er samen voor zorgen dat de pont blijft varen? Ik hoop het van harte ik kan nu op mijn zeldzame vrije middagen de Gouderakse polder in met mijn hond. In Moordrecht is er nergens een mooi stukje natuur waar je hond los kan. De Gouderakse polder is prachtig en mijn zoon kan nu af en toe zijn oma op de Lageweg bezoeken door ff over te varen. Als hij om moet fietsen zal dit een zeldzaamheid worden vrees ik. Is meer als uur dan. Houd deze verbinding aub in stand!!

Petr Hora
Het Moordrechtse pontje moet blijven! Op de fiets of te voet naar de overkant is een van de charmes van het zomerse zwemmen in Gouderak. Het veer is bovendien een van de toeristische highlights van Moordrecht, vind ik. Hier moet toch een lokaal, provinciaal of Europees potje voor zijn, er wordt zoveel geld uitgegeven aan veel onzinnigere dingen... Of is het tijd voor een burgerinitiatief? Een klein fietsveer, bemand door vrijwilligers?

Linda de Mik
Zowel ikzelf als mijn vrienden gaan regelmatig met de pont over om met elkaar af te kunnen spreken. Daarnaast gaan mijn collega's van het werk in Vivere ook regelmatig met de pont om naar het werk te kunnen. Ik hoop dan ook echt dat de pont zijn bestaan kan houden. Anders zou een ieder om moeten rijden. Helaas heeft niet iedereen een auto of iets dergelijks en dan alsnog zou het onnodig zijn dan iedereen maar omrijd. Wie weet kunnen Moordrecht en Gouderak iets regelen hierin. Het mag dan Zuidplas geworden zijn, Gouderak en Moordrecht waren altijd al samen dus hier hoeft niets in te veranderen.

Judith Frikkee
Ik heb zelf schoolgaande kinderen die inmiddels de leeftijd hebben dat ze zelf naar het zwembad in Gouderak kunnen gaan in de zomer. Voor hen is het niet te doen om om te fietsen via Gouda. Wilt u ervoor pleiten dat de veerpont blijft voortbestaan?

Eva en Jiri Hora
Wij willen heel graag dat het pontje blijft, ook al gebruiken we het niet zo vaak. Wij wonen afwisselend in Den Haag en in Praag, deel van onze kinderen en kleinkinderen woont in Moordrecht. Wij hebben geen auto. Dus als wij de Moordrechtse kinderen willen bezoeken, gaan we uit Den Haag met de trein en de bus. Maar in het voorjaar, zomer en najaar, als het mooi weer is, lopen wij vanuit Gouda door de polder naar Gouderak en dan met het pondje over. Het is een prachtige wandeling door een prachtig oer Hollands polderlandschap. Soms nemen we zelfs onze buitenlandse gasten mee. Iedereen is heel gecharmeerd! Het zou doodzonde zijn als het pontje zou moeten verdwijnen!

Kriston
Ik gebruik de pont dagelijks om naar mijn school in Zoetermeer te gaan, met gebruik van de pont is het voor mij 15 km fietsen, mijn reistijd is tussen de 3 kwartier en een uur nu. Wanneer de pont zou stoppen zou ik ongeveer 20 km moeten fietsen wat zou betekenen dat ik ongeveer 1 uur en 20 min onderweg ben, helaas zou ik ook rekening moeten houden met de Gouderakse brug die open kan staan waardoor ik 10-15 minuten eerder weg moet. Als alternatief zou ik met het OV kunnen gaan, dit zou een totale reistijd geven van ongeveer 1 uur en 15 minuten en wanneer ik rekening moet houden met eventuele vertragingen bij het fietsen naar het station en de natuurlijk de trein en de shuttle service van mijn school zou ik meer dan 30 minuten eerder weg moeten. Vanwege deze redenen wil ik dat de pont blijft.

Geen pont - geen zelfstandigheid: (op verzoek zonder naamsvermelding)
Als de pont niet meer zou varen, dan kan ik op mijn scootmobiel:
* Niet meer naar mijn geboortedorp, waar mijn ouders nog wonen,
* Geen boodschappen meer halen bij: Aldi, Kruidvat, AH enz. Het assortiment hier op Gouderak is te beperkt en mijn budget is niet toereikend om alle boodschappen hier te doen,
* Niet meer naar de tandarts (waar ik wegens ziekte 4X per jaar op controle moet en heel vaak behandelingen/reparaties ed. heb). Dan zou ik met de Hopper moeten (wat zeer tijdrovend is). En dat is niet erg, maar wel voor mij omdat ik erg weinig energie heb,
* Ook niet meer naar de opticiën.

Dus de pont is voor mij heel belangrijk! onmisbaar! Niet alleen voor mij, maar voor veel mensen. Geen pont => geen zelfstandigheid meer voor mij. Door: gebeurtenissen en ziekte is mijn leven beperkt geworden, maar daardoor ben ik extra blij met de mogelijkheden die er nog wel over zijn en die ik wel nog zelf kan doen. Nu de pont op termijn ook dreigt weg te vallen, geeft dit mij erg veel onrust en heb ik ook geen idee hoe ik dan alles moet doen en regelen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.