05 januari 2015

Schoonhovenaren bestolen

De eerste raadsvergadering van de nieuwe gemeente Krimpenerwaard had een feestje moeten worden, maar eindigde helaas in een democratisch dieptepunt.

Nadat alle raads- en commissieleden en de wethouders waren beëdigd, werd door de diverse fractieleiders een inhoudelijk oordeel gegeven over het coalitieakkoord. Natuurlijk vonden de coalitiepartijen dat zij een prima stuk hadden geproduceerd, terwijl er vanuit de oppositie forse en op een aantal onderwerpen terechte kritiek werd geuit. Tot zover ging het goed. Verschillen van mening mogen er zijn.

Anders werd het toen de begroting aan de orde kwam. De vergadering was al uren uitgelopen en in de tijdnoodfase moest deze begroting er worden doorgedrukt, omdat een gemeente zonder begroting nu eenmaal niet van start kan gaan. Nu is het starten met een door de ambtenaren opgestelde ‘technische’ begroting niet zo erg, zolang er voor de burgers geen pijnlijke effecten uit voortvloeien. Dat was echter wel het geval. Door de coalitie werd voorgesteld alleen de OZB te harmoniseren en tegelijk de andere gemeentelijke lasten per gebied verschillend te laten zijn. Dat heeft tot effect dat in Schoonhoven de OZB met maar liefst 34% omhoog gaat, terwijl het tarief in Ouderkerk en Vlist omlaag gaat.

Ook de verschillen in de totale lastendruk worden groter. De goedkoopste voormalige gemeente Ouderkerk wordt nog goedkoper en dat gebied krijgt een veel lagere lastendruk dan de andere vier gebieden in de gemeente. Schoonhoven, dat in het verleden de op één na laagste lastendruk had, wordt nu veruit het duurst. De coalitiepartijen VGBK, VVD, SGP en CU, noemen dat ‘harmoniseren’.

Het CDA had een motie opgesteld om de onderlinge verschillen niet groter, maar kleiner te maken door ook de rioolrechten gelijk te trekken per 1 januari. De uitvoering hiervan was makkelijk te realiseren door alle begrote kosten voor de gemeente bijeen te tellen en deze gelijkelijk om te slaan over het aantal aansluitingen. Het effect ervan was geweest dat er alleen nog kleine verschillen over zouden blijven.

De nieuwe wethouder, mevrouw Broere van de VVD, die niet toevallig ook wethouder in Ouderkerk was en lid van de stuurgroep die de samenvoeging heeft voorbereid,  beweerde echter dat een eerlijke verdeling van de rioleringskosten niet mogelijk was. Als je die tarieven zou willen harmoniseren, dan zou je deze op het laagste tarief moeten stellen (€ 230 in Ouderkerk, bij een gemiddelde van ongeveer € 252) en dan zou het jaren duren voordat het gemiddelde was bereikt. Want zo’n sterke verhoging (van ruim 20 euro) in één jaar kan je burgers natuurlijk niet aandoen. Kennelijk beschouwd mevrouw Broere Schoonhovenaren niet als burgers, want een verhoging van de OZB met € 80 voor een gemiddeld gezin in Schoonhoven vind ze prima. Ze weigerde ter vergadering pertinent mee te denken met een eerlijker harmonisatieproces van de lasten.

Een poging van de coalitieleider de heer Schoof (VGBK) om de VVD wethouder te helpen door te suggereren dat de OZB tarieven in Schoonhoven in het verleden misschien we te laag waren, sloeg nergens op. Zoals hij heel goed wist in Schoonhoven redelijk zuinig geweest en uit een onafhankelijk rapport van Deloitte accountants, over de financiële startpositie van de nieuwe gemeente, blijkt dat Schoonhoven veruit de grootste weerstandsreserve heeft opgebouwd ten opzichte van de financiële risico’s.

Feitelijk is er iets heel anders aan de hand. De rioollasten in de gemeente Ouderkerk, de gemeente van wethouder Broere van de VVD, zijn de laatste jaren kunstmatig laag gehouden. Er is een zogenaamde egalisatiereserve gevormd waaruit de tekorten op de rioolrechten zijn gedekt. Die tekorten waren aanzienlijk. In de begroting van 2015 worden die geraamd op € 175.000, terwijl het werkelijke tekort  in 2014 nog veel hoger was. Wij hebben hiervoor gespaard beweerde mevrouw Broere nog. In werkelijkheid blijkt uit de begroting dat die zogenaamde spaarpot halverwege het jaar al leeg is en aan het eind van het jaar een negatief saldo heeft. Mevrouw Broere gaat hier niet op in. Er is haar te veel aan gelegen om haar oude gemeente te bevoordelen ten nadele van de inwoners van Schoonhoven, die de rekening moeten betalen. Het CDA vindt dit oneerlijk en zal ook de komende tijd doorgaan met het aantonen dat de coalitie (VGBK,VVD, SGP en CU) hierin kwalijk handelt.

De burgers van Schoonhoven kunnen zich intussen terecht bestolen voelen!

Frank Moné

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.