10 april 2017

De nieuwe cultuur nota

Donderdagavond 7 april stond de nieuwe cultuurnota Bruisen, Binden en Boeien ter bespreking op de agenda cie. Samenleving. CDA woordvoerder Arnold Oosterlaan was van mening dat de inhoud behoorlijk algemeen was omschreven en kon onvoldoende de bevindingen terug vinden van een werkbezoek aan Gouda en Middelburg. Ook de verwerking van de straat interviews welke door raadsleden afgelopen najaar is gedaan in de drie kernen waren niet herkenbaar terug te vinden in deze nota. Vooral in Bleiswijk is er toen een sterke lobby geuit om het huidige gebouw de Snip in gebruik te houden door de huidige gebruikers zoals de bibliotheek en de oudheidkamer. Een museum zoals de mogelijkheid er nu is willen we graag behouden. In de cultuur nota spreekt men duidelijk over een al genomen besluit om de bieb in t' Web voort te laten gaan. Een geheel tegenstrijdig geluid dan er is opgetekend bij de straat interviews. Inwoners spraken zich heel duidelijk uit voor een behoud in de Dorpsstraat !!!
Dit andere geluid was naar de mening van onze CDA woordvoerder duidelijk voor de muziek uitlopen. Wil men een Dorpsstraat bruisend houden dan moeten daar ook de nodige faciliteiten aanwezig zijn. Dus tegenstrijdig met de aanhef 'Bruisen'.
Verbinding maken met scholen en economie is een prima plan. De gemeentelijke bijdrage per inwoner is op dit moment in Lansingerland 12,50 euro. Zeer gering t.o.v. omliggende gemeente. De oorzaak is natuurlijk wel de drastische bezuinigingen die door het vorige college zijn doorgevoerd tot 2018 en waarvan we nu dus in het laatste jaar zitten. De bedoeling is om dit bedrag aanzienlijk te verhogen zodat cultuur in al zijn vormen weer beter tot uiting kan komen. De financiën hiervoor zullen bij de vaststelling van de kadernota besproken worden. Wel was Arnold Oosterlaan van mening dat er in het financieel overzicht erg veel Pm. posten waren opgenomen. Hier zou toch eerst wat duidelijkheid over moeten komen om een goede discussie mogelijk te maken bij de behandeling van genoemde kadernota. Ruimte voor meer cultuur in de buitenruimte zou zeer op prijs gesteld worden. Er is een prachtig recreatiegebied Rottemeren en ook zijn er volop mogelijkheden in bijv. het A.M.G. park voor elk wat wils. Een bioscoop vestiging zou overgelaten moeten worden aan particulier initiatief en voor theater zag de woordvoerder mogelijkheden in de atriums van bijv. schoolgebouwen in het voortgezet onderwijs alsmede in t' Web in Bleiswijk (daar is al een podium). Ook werdt er aandacht gevraagd voor toekomstige ruimten in de kelder van de RK Kerk aan de Noordeindseweg in B en R na de restauratie. In de maand juni zal deze discussie worden voortgezet.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.