06 juni 2017

Bibliotheek verhuist naar het Web en een nieuw plan nodig voor de Snip

In de commissie Samenleving van begin mei is veel gesproken over het te nemen besluit over de verkoop van het Web aan de bibliotheek Oostland en het plan voorde Snip.
Financiële bezuinigingen van 300.000 €  afgelopen jaren en voor dit jaar nog eens 70.000 € zijn voor de bibliotheek aanleiding geweest om na te denken hoe verder met de bibliotheek in Bleiswijk.
Daarnaast is er het beleid van de gemeente om vastgoed in eigendom van de gemeente af te stoten.
Het college had in de commissie haar plannen voor de verkoop van het Web aan de bibliotheek en het plan, een visual essay, voor de Snip gepresenteerd.

Het visual essay omvatte:
- dagbestedingsaktiviteiten voor personen met een psychische beperking
- een streekmuseum
-technische ontwikkelingen met name voor ouderen om zelfstandig te kunne blijven wonen
- een ontmoetingsplaats voor zzp'ers
De meningen omtrent de verkoop aan de bieb en het plan voor de Snip liepen uiteen; CDA, VVD, WIJ, Groen Links hadden bedenkingen bij het plan voor de Snip en Leefbaar 3B zag de verkoop van het WEB aan de bieb helemaal niet zitten.

Voor het CDA (Ondergetekende) was deze patstelling aanleiding om met de woordvoerders om de tafel te gaan zitten om te bezien of tot een oplossing kon worden gekomen om via een amendement zowel de voortgang van verkoop aan de bieb als het plan van het college door te laten gaan.

Met uitzondering van fractie Leefbaar 3B is een ver strekkend amendement opgesteld inhoudend dat verkoop van het WEB aan de bieb kon plaatsvinden echter vanwege een onvoldragen voorstel m.b.t. de plannen van de Snip moest er eerst een nieuw plan voor de Snip komen en daarna, dit zou 26 oktober zijn, zou er een besluit genomen worden over de verkoop van het WEB en het nieuwe op te stellen plan door het college voor de SNIP.

Tijdens de raadsvergadering van 1 juni bleek al snel dat een aantal fracties een knip in de besluitvorming wilden m.a.w verkoop aan de bieb van het WEB door laten gaan.
Snip als maatschappelijk vastgoed met SPIL en oudheidkundige vereniging
( de huidige gebruikers) behouden.
Een amendement in deze richting had ik al achter de hand en na een schorsing en na afstemming met de andere fracties is er met uitzondering van fractie Leefbaar 3B het amendement aangenomen inhoudend dat verkoop aan de bieb van het WEB door kan gaan maar dat het college voor 26  oktober met een voldragen en levensvatbaar plan voor de Snip moét komen.
Ook wij hebben aangegeven niets in het visual essay van het college te zien.
Vanuit onze kant hebben we aangegeven en ondersteund door andere fracties dat een commerciële partijen in deze niet uitgesloten wordt.

Voorkomen moet worden dat via de achterdeur er weer veel geld aan subsidie nodig zal zijn .
De plannen welke gebruikers van het WEB hebben voor dit jaar kunnen nu in daden worden omgezet en het college is aan zet om met een volwaardig en levensvatbaar plan voor de SNIP te komen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.