Algemene Politieke Beschouwingen: Veel chaotische momenten
‘Nederland wordt een mooier land als we elkaar echt zien. Als we niet langs elkaar leven, maar boodschap hebben aan elkaar, zoals Ruud Lubbers dat zo mooi zei’.
Met deze visie op de toekomst van Nederland trapte Henri Bontenbal afgelopen week de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) af.
Chaotische momenten
Het debat van de afgelopen dagen kende helaas weer veel chaotische momenten. Constant werd minister-president Schoof geconfronteerd met de hilarische chaos van de vier coalitiepartijen. Hierdoor sneeuwde in het debat veel onder van datgene wat juist de kern vormt van de verantwoordelijke samenleving. En toch moet het parlement juist de plek zijn waar de grens getrokken moet worden, bijvoorbeeld als het gaat om het inzetten van het staatsnoodrecht om de asielproblematiek aan te pakken. Het CDA is ook voorstander van maatregelen om asielmigratie te beperken, net als bij arbeidsmigratie, maar dan via spoedwetgeving, zodat je de Tweede Kamer niet buiten spel zet. Henri Bontenbal: ‘Helaas blijven de coalitie en het kabinet doorwandelen op de doodlopende weg van de noodwetgeving waardoor er chaos zal blijven ontstaan en de noodzakelijke maatregelen langer zullen duren.’
Maatschappelijke diensttijd
Om concrete invulling aan het versterken van de samenleving te geven heeft het CDA tijdens de APB met verschillende partijen opgetrokken. Samen met de ChristenUnie heeft zij voorstellen gedaan om de maatschappelijke diensttijd (MDT) te redden. Een kleine financiële vraag, met een enorme maatschappelijke impact voor de duizenden jongeren die hierdoor de vrijwilligers van de toekomst worden. Het CDA heeft nu nog niet de ruimte gekregen van de coalitiepartijen om de MDT te redden, maar blijft de komende weken in gesprek omdat alsnog voor elkaar te krijgen. Henri Bontenbal is van mening dat in een sterke samenleving sport vanzelfsprekend is. Voor ieders gezondheid, maar ook om het samen winnen en verliezen te leren. De btw-verhoging is volgens hem echt een boete op sport en heeft grote gevolgen voor de samenleving. Hierin kreeg het CDA D66 aan haar zijde, maar ook hier is de coalitie nog niet bereid tot samenwerking. Henri Bontenbal: ‘Gelukkig zijn er ook positieve keuzes van dit kabinet die wij ook hebben omarmd. De keuzes voor volkshuisvesting, investeren in defensie en Oekraïne en meer ruimte voor ondernemers zal het CDA van harte steunen!
Leefbaar platteland
Tenslotte heeft het CDA aandacht gevraagd voor een leefbaar platteland met daarin ruimte voor boer en natuur. Henri Bontenbal: ‘Dit kabinet heeft geen plan, geen geld en geen nieuw toekomstsperspectief voor de agrarische sector. Het kabinet heeft negen miljard extra in het klimaatfonds gestopt. Het CDA heeft voorgesteld om daar vijf miljard vanaf te halen en dit te besteden aan de verduurzaming van de agrarische sector. We hebben een sterke landbouw nodig, nu en in de toekomst! Ik ben trots op ons nieuwe CDA. Met fatsoenlijke politiek, bereidheid tot samenwerken en hoopvolle voorstellen waren wij deze week zichtbaar. Op deze weg gaan wij door. Laten we de ander zien, een helpende hand bieden en soms een beetje inschikken voor elkaar. Ik weet zeker dat we dat met elkaar kunnen.
Ik kan dit soort debatten alleen doen door eerst een ideologische basis neer te leggen als vertrekpunt. In mijn ogen zien we elkaar pas echt als alle voorstellen in de Tweede Kamer bijdragen aan een verantwoordelijke samenleving.’