Beleidsuitgangspunten Masterplan en Bestemmingplan Wilderszijde vastgesteld
Donderdag 28 november jl. heeft de gemeenteraad de beleidsuitgangspunten vastgesteld voor het masterplan en het daaropvolgende bestemmingsplan Wilderszijde. De beleidsuitgangspunten zijn een concretisering van het in oktober 2017 vastgestelde 'ambitiedocument'.
Het CDA is blij dat de realisatie van dit al zo lang braak liggend gebied nu met de vaststelling van de beleidsuitgangspunten weer een stap dichterbij is gekomen. De uitgangspunten voor de verdere planuitwerking hebben betrekking op wonen, (publieke en commerciële) voorzieningen, groen / openbare ruimte, water, (energie)transitie, circulariteit en mobiliteit. Met andere woorden: duurzaamheid is één van de aspecten van het op te stellen masterplan en Ontwerp Bestemmingsplan.
In Wilderszijde wordt ingezet op een dorps karakter, gericht op sociale samenhang en ontmoeting. In Wilderszijde wordt het dorps karakter gekenmerkt door:
- een compacte bebouwing
- een grote verscheidenheid van woningtypen en dichtheden
- de aanwezigheid van wijkgerichte en kleinschalige voorzieningen in een dorpshart
- goede OV-ontsluiting
- veel ruimte, groen en water.
In Wilderszijde worden circa 2.500 tot 3.000 woningen gerealiseerd, waarvan 30 tot 40 % zal bestaan uit een mix van betaalbare woningen (sociale huurwoningen en andere betaalbare huur- en koopwoningen voor specifieke doelgroepen zoals starters en ouderen). Het overige aanbod is vrije sector (midden-hoog).
Conform het coalitieakkoord bouwen we in Lansingerland primair voor de behoefte van onze inwoners. Dat is voor het CDA een belangrijk vertrekpunt in gesprekken met de provincie en omliggende gemeenten over de regionale woningbouwopgaven.
Naast een goede mix van betaalbare woningen, heeft het CDA in afgelopen raadsvergadering benadrukt dat de commerciële voorzieningen -de detailhandel in het bijzonder- gericht moeten zijn en blijven op de behoefte van de inwoners van de nieuwe wijk; dit ter voorkoming dat een grootschaliger opzet ten koste gaat van de centra van Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en -in veel mindere maten- Bleiswijk. Het CDA is, op basis van gegevens van en ervaringen met winkelcentra elders in Lansingerland en de regio, van mening dat een maximum van 2.500 à 3.000 m2 het beste tegemoet komt aan het uitgangspunt van kleinschaligheid (die uitsluitend op de wijk is gericht). Het college doet daar onderzoek naar, en op basis daarvan, zal het definitieve kader voor commerciële voorzieningen / detailhandel worden bepaald.
Over het definitief te realiseren woningbouwprogramma -in samenhang met de duurzame inrichting van de wijk, de (OV)mobiliteit, het parkeren en de voor de wijk benodigde voorzieningen- vindt overleg plaats met de Provincie Zuid-Holland en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Het CDA heeft tot slot gepleit voor het actief en gericht betrekken van omwonenden en overige belanghebbenden bij de verdere uitwerking. Het moet absoluut voorkomen worden, dat mensen die in hun belang getroffen worden of om andere redenen wensen in te spreken, niet gekend en gehoord worden. Dat is wat het CDA, naast de formele inspraak- en beslismomenten, een doorlopend proces dat goed moet worden uitgewerkt en gecommuniceerd. De vaststelling van het masterplan en het bestemmingsplan zijn voorzien in het eerste kwartaal van resp. 2020 en 2021. De start van de bouwwerkzaamheden is gepland in het derde kwartaal van 2021.
Voor vragen of opmerkingen kunt u zich richten tot Hans van der Stelt ([email protected])