09 oktober 2017

Business case huize St Petrus

In de commissie Samenleving stond de Business Case Huize St Petrus als bespreekpunt op de agenda. Onzerzijds nog even een terugblik gegeven hoe de ontwikkelingen geweest zijn rondom huize Petrus. Vanaf mei onrust bij bewoners, familie, verzorgers, personeel, omwonenden en clientenraad, wat gaat er met huize Petrus gebeuren geheel of gedeeltelijke sluiting? Dit gelet op de bezuinigingsoperatie vanuit het Rijk.
Wij stelden vragen aan het college, volgens de wethouder was dit een aangelegenheid voor Laurens; een motie onzerzijds volgde met de oproep om alles op alles te zetten om Petrus open te houden. Na een voorlichtingsavond op ons initiatief gehouden ligt er nu een Business case, inhoudend dat DSW, Laurens en gemeente ervoor zorgen dat huize Petrus open blijft.
Zorgverzekeraar DSW financiert met extra middelen 40 plaatsen voor bewoners met somatische klachten.
Bewoners met psychogeriatrische klachten verhuizen naar de Oranjehoeck in Bergschenhoek waar zij gespecialiseerde zorg krijgen. Laurens verhuurt  de vrijkomende plaatsen aan ouderen die een lichtere zorgvraag hebben. De gemeente financiert vanuit de WMO welzijnsaktiviteiten, maaltijden, dagbesteding, huishoudelijke ondersteuning. AL met al een goede ontwikkeling en een trendbreuk misschien?
Tijdens de commissie maar ook in de laatste Raad is er ingesproken. Onrust is er nog steeds, waarom ouderen met psychogeriatrische klachten verhuizen en hoe zit het met de communicatie in deze. Wij hebben wederom aan de wethouder verzocht voor een goede communicatie naar alle belanghebbenden, zij zal contact opnemen met Laurens en de signalen doorgeven.

En dan ligt er nog een vraag van het college voor de financiering van de welzijnsactiviteiten voor de komende jaren. Wij hebben de wethouder aangegeven om hierover met de wethouder Financiën te gaan overleggen om te bezien of vanuit de pot Social Domein (bijv eea) niet gefinancierd kan worden.
Deze vraag maar ook de Business case, welke goed in elkaar zit, komen volgende maand weer in de commissie en Raad. Komende weken zal de OR en clientenraad van Laurens advies uitbrengen over hun Buniness case. Huize Petrus blijft wat de commissie betreft open voor de komende jaren en niet ondenkbaar is dat er in de toekomst weer meer verpleeghuisbedden nodig zijn gelet op de vergrijzing.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.